Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
12:52 pm

FOTOGALERIJA Započela manifestacija Mjesec gastronomije, na Prokurativama podijeljeno tisuću porcija

Započela je druga po redu manifestacija Mjesec gastronomije. Povodom Svjetskog dana turizma i Dana Turističko-ugostiteljske škole Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit RCK, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola, u suradnji s poznatim chefovima Hrvojem Zirojevićem, Nikšom Bobanom, Stipom Šušnjarom, Tonijem Bobanom i Jurom Vojkovićem, pripremali su hranu i koktele za Splićane i goste. Podijelili su više od tisuću porcija različitih jela.

– Neki su kuhali grdobinu u tempuri, sicilijansku caponatu, ulje od mente, a naš tim kuhao je teleći rižoto i još brojne druge specijalitete. Drago mi je da sudjelujemo u ovakvom programu jer je nama mladima sjajna prilika za steći neka nova znanja i vještine od iskusnih kuhara, pogotovo jer se vidim u budućnosti u ovom poslu – ispričala nam je učenica trećeg razreda Dora Peruzović.

Porcije su planule za čas, što ne čudi mentore jer su učenici pokazali zavidna predznanja. 

– Mladi imaju mota, uvijek im je dobro kada imaju priliku sudjelovati na nekoj edukaciji. Ovo im je jedna prilika da ih upoznamo s većom razinom kuhanja u suradnji s poznatim chefovima. Imaju volje i ljubavi, a to je najvažnije. Mislim da je budućnost gastronomije na dobrom putu, samo neprestano trebaju raditi na sebi i stjecati nova znanja – kazao je Nikša Boban, voditelj kuhinjskog praktikuma u Visokoj školi Aspira, a s njim se složio i prezimenjak Toni.

– Veseli me raditi s mladima, pogotovo kada oni imaju volje za to. Osim edukativnog segmenta, ovakve manifestacije rade na očuvanju tradicije, a što i mi u restoranima neprestano radimo. Mislim da je naša hrana među najboljima na svijetu – kazao je chef kuhinje splitskog restorana Corto Maltese. 

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, iskoristila je priliku i svim turističkim djelatnicima čestitala Svjetski dan turizma. Najavila je više od mjesec dana bogatog gastronomskog programa.

– Nadam se da su turistički djelatnici zadovoljni kako je ova sezona protekla, a veseli nas vidjeti i da je velik broj gostiju i dalje u našem gradu. Kroz čitav niz različitih aktivnosti u mjesecu gastronomije, okupit ćemo sve zaljubljenike uz dobru spizu, vino, pivo i slatko, nudeći nezaboravan doživljaj mediteranske kulinarske scene u srcu Dalmacije. Njegovanje te mediteranske kuhinje prava je poruka održivosti, koju će pronositi naše Štorije o’ spize, kao i festival Taste the Mediterranean.  Pozivamo sve drage građane da nam se pridruže u svim manifestacijama koje smo pripremili cijeli ovaj mjesec. Kaže se da se najbolje može upoznati neki narod, ako se proba ono što oni jedu i piju – zaključila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split. 

Foto: Šime Strikoman

U sklopu manifestacije, uz zabavni program, Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju, bojanjem loga FitSplit – Future In Tourism u zeleno, a s ciljem sukladnim Strategiji UNWTO-a: ‘Green Future and Green Investments’.

– Treći put učenici kuhaju za građane, poklonili smo im bogat zabavni program na Prokurativama, a vjerujemo i ukusnu spizu te koktele. Svaki put biramo posebne datume, danas smo manifestaciju posvetili Svjetskom danu turizma, a sve kako bi proslavili rođendan naše škole. Okupilo se 750 učenika naše škole koji su za kraj ovaj dan ovjekovječili milenijskom fotografijom – kazala nam je Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK.

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledala manifestacija koju je organizirala Turističko ugostiteljska škola Split, u sklopu projekta RCK-FIT Split.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)