Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
12:12 pm

FOTO/VIDEO Pogledajte 3D animaciju kliške tvrđave iz doba vitezova templara

Piše N.M.

Stipan Ujdur, zapovjednik Vitezova templara za Hrvatsku iz Opuzena putem 3D modela rekonstruirao je utvrdu u Klisu iz doba Vitezova templara u 1217. godini. To je Ujdurova 8. rekonstrukcija  templarskih objekata na teritoriju Hrvatske.

‘Projekt rekonstrukcije je napravljen u čast i slavu svojih predaka Vitezova templara, u suradnji sa škotskim viteškim templarskim redom Order of the Knights Templar of the Old Code United Kingdom.

Ovaj templarski red je impresioniran templarskim aktivnostima na teritoriju Hrvatske i daju mi potporu da nastavim u rekonstrukcijama  templarskih objekata i života u RH.

Proglašen sam, odnosno dobio sam titulu, zapovjednika za Hrvatsku Vitezova templara ovoga reda. Nažalost ovo je umirovljenička produkcija, a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu’, kaže nam Ujdur. 

Utvrdu Klis templarima je darovao kralj Andrija II. na svome odlasku u križarski rat 1217. godine.

Budući da se njegov otac Bela III. zavjetovao da će ići na križarski pohod, a za života nije ispunio taj zavjet, obaveza je prenijeta na mlađeg sina Andriju koji je 1217. godine krenuo na križarski pohod u Svetu zemlju kako bi ispunio očevo obećanje. Iste godine darovao je templarima tvrđavu Klis i postavio templarskog poglavara u Ugarskoj i Hrvatskoj, Poncija od Križa za namjesnika Hrvatske i Dalmacije.

Prema pričanju, templari su Klis 1221. prodali cetinskom knezu Domaldu u zamjenu za Šibenik. Sačuvana utvrđenja grada Klisa potiču iz vremena Kandijskog rata, kad su grad utvrdili Mlečani.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)