Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:38 pm

OTVORENI STUDIO Umjetnica Stephanie Douet gostuje u Splitu

Piše A. A.

U galeriji kreativnog huba Prostor, u organizaciji platforme Culture Hub Croatia, održavaju se dani otvorenog studija s umjetnicom Stephanie Douet. Započeli su danas, 26. rujna, a traju do 29. rujna 2023. između 16 i 19 sati. 

‘Stephanie kroz svoj rad najčešće izrađuje živopisno obojane skulpture od drva, tkanine i gline, inspirirane značajnim povijesnim i suvremenim muškim figurama, u nastojanju da se odupre trendu ženskog slikarstva u kojem se pogled rijetko usmjerava prema muškarcima. Njen je pogled znatiželjan i zaigran, premda u temeljima njezine umjetnosti leži pobuna protiv normi i značenja koja se u radovima iscrtava kroz spajanje nespojivih figura i ličnosti te postavljanje istih u neobična okruženja i međuodnose, često kroz improvizaciju i otvorenost prema promjenjivosti rada do zadnjeg trenutka kada će ga predstaviti publici. 

Na rezidenciju u Prostoru – od 18. do 30. rujna – Stephanie je odabrala doputovati poput povijesnih umjetničkih putnika, noseći radove iz serije Flatpackers u svom kuferu. Boravak u Splitu koristi za stvaranje radova iz istoimene serije, ovaj put inspiriranih šetnjama gradom tokom kojih pokušava pronaći poveznice između sadašnjosti i prošlosti, među ruševinama i fenomenima svakodnevnice skupljajući imaginarij koji potom oslikavanjem komponira u svoje skulpture’, navode organizatori. 

Foto: press

Dani otvorenog studija u Prostoru prilika su svim zainteresiranima da se pridruže umjetnici u razgovoru o njenom radu i mjestima iz kojih crpi inspiraciju, istovremeno promatrajući neke od njenih radova inspiriranih Splitom u nastanku.

Stephanie Douet slikarica je i kiparica iz Norfolka u istočnoj Engleskoj. Zanimaju je stvarni i povijesni likovi – diskreditirani političari, komičari i klasični skladatelji pomiješani s apsurdnim i imaginarnim oblicima – koje potom postavlja u različite kombinacije situacija. Oslanjajući se na različite povijesne stilove poput Chinoiserie, mogulskog minijaturnog slikarstva, pop arta i industrijskog dizajna iz Drugog svjetskog rata, stvara svijet apsurdnih, šarenih i melankoličnih likova grupiranih u promjenjivim formacijama. 

Izlagala je u zemlji i inozemstvu, uključujući V&A, Galeriju 46 u Londonu, Modern Art u Oxfordu, Istanbul Art Fair i Museum of Legacies u Jaipuru. Finalistica je Nagrade za suvremeno britansko slikarstvo 2019.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)