Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
5:00 pm

Općina Lećevica prezentirala projekt ‘Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC’

Piše N.M.

Općina Lećevica je povodom završetka ITU projekta  KK.06.2.2.12.0002 ‘Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC’ u  četvrtak organizirala završno predstavljanje projekta. Projekt je sufinanciran s 3.680.437,73 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa  Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz ITU mehanizma namijenjenog Urbanoj aglomeraciji  Split. Ukupna vrijednost projekta je 4.680.437,73 kuna / 621.200,85 eura. 

U sklopu održane završne i tiskovne konferencije pozdravne riječi prisutnima uputio je načelnik  Općine Lećevica, Ante Baran, a projekt je prezentirala Danira Kujundžić, voditeljica  projekta, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove Općine  Lećevica. 

Na konferenciji su sudjelovali Andrea Obranović Kvež i Marjana Dizdar iz Središnje  agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Ana Jerkunica, voditeljica ITU  Odsjeka Grada Splita i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije. 

U pozdravnom govoru načelnik Općine Lećevica, Ante Baran, kazao je kako je ovo značajan  projekt za razvoj Općine Lećevica posebno njezin kulturni i društveni život. 

‘Projekt obuhvaća revitalizaciju zapuštene i nekorištene građevine koja je sada suvremen  prostor za održavanje društvenih, kulturnih i edukativnih sadržaja. Radi se o staroj općinskoj  kući koja je, prema nekim podacima, izgrađena davne 1884. godine. U drugom svjetskom ratu  je srušena pa je naknadno obnovljena. Na njezinom prvom katu svojedobno je bio matični  ured, a u prizemlju pošta’, podsjetio je načelnik dodajući kako vjeruje da će se zbog ovakvih  ali i drugih infrastrukturnih projekata koji su tijeku i koji se planiraju, ljudi vraćati i zasnivati  svoje obitelji u Lećevici. 

Prezentirajući projekt voditeljica projekta, Danira Kujundžić, pročelnica općih pravnih poslova,  te EU fondova Općine Lećevica je istaknula kako je realizacijom ovog projekta stvoren adekvatan prostor društvene i javne namjene u Općini Lećevica. 

‘Ova zgrada će služiti za djelovanje lokalne samouprave i povezanih javnih ustanova, udruga,  te za održavanje društvenih, kulturnih i edukativnih događanja na suvremen i inovativan način. U uređenom prostoru je višenamjenska dvorana površine 72,87 m² koja može primiti 70 ljudi,  čime se osiguravaju uvjeti za odvijanje društvenih i javih događaja. Manja dvorana u prizemlju  građevine uređena je kao čitaonica primjerena za starije lokalno stanovništvo i djecu, a  uređenjem okoliša zgrade, lokalno stanovništvo dobit će novi prostor za okupljanja i  druženja’, kazala je pročelnica. Zahvaljujući se svima koji su sudjelovali u provedbi projekta,  podsjetila je kako će se dovršenjem ovog projekta unaprijediti kvaliteta života lokalnog  stanovništva i posredno stanovnika Urbane aglomeracije Split, te zaustaviti nepovoljni  demografski trendovi. 

‘Iako je Općina Lećevica vrlo skromnih financijskih mogućnosti, zahvaljujući uloženom radu  njenih ‘pčela radilica’ broje već peti po redu ITU projekt, a ovaj je najveći i predstavlja  svojevrsni kamen temeljac za sve projekte koji će doći u budućnosti’, rekla je Ana Jerkunica, voditeljica ITU Odsjeka Grada Splita. 

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije kazao je kako EU projekti  mijenjaju lice i naličje Splitsko-dalmatinske županije i nova su perspektiva za razvoj svih  općina pa tako i Lećevice. Iskazujući zadovoljstvo zbog realiziranog projekta, istaknuo je da  će županija uvijek podupirati slične projekte zbog kojih će Lećevica i cijela Dalmatinska zagora  biti poželjno mjesto za život. 

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupila su djeca OŠ ‘Ostrog’ iz Lećevice, te članovi  KUD-a ‘Srce Zagore’ prezentirajući veliko nematerijalno kulturno bogatstvo Lećevice i  Dalmatinske zagore. 

Podsjetimo, projekt ‘Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC’ jedan je  od 28 projekata ugovorenih u sklopu provedbe ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split u  okviru OPKK 2014. – 2020. za koje je osigurano 301,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)