Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
3:16 pm

Europski parlament na Weekend Media Festivalu, u fokusu europski izbori

Piše A. A.

Jaume Duch Guillot, glavni direktor komunikacijske službe i glasnogovornik Europskog parlamenta, gostovat će na Weekend Media Festivalu u Rovinju kako bi predstavnicima domaće i regionalne marketinške, medijske i kreativne industrije predstavio glavne značajke institucionalne kampanje uoči europskih izbora 2024. 

Na panelu ‘Nemoj scrollati – zaokruži’ koji će se održati u subotu, 23. rujna, u 11.45 u dvorana Vikendica Duch Guillot posebno će se osvrnuti na aktiviranje mladih glasača i načine na koji se Europski parlament obraća mlađoj generaciji. Govorit će i o izazovnom geopolitičkom kontekstu u kojem će se izborna kampanja voditi, analizirat će faktore koji utječu na izlaznost, promjene koje traže birači, ulogu tradicionalnih medija, kao i društvenih mreža te na važnost borbe protiv dezinformacija. 

Ulaz na panel je slobodan. Nije potrebna festivalska akreditacija.

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja 2024.  Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u lipnju ove godine, interes javnosti za izbore osjetno raste. Većina građana (56%) iskazala je zanimanje za izbore, što je za 6 p.b. više u usporedbi s podacima iz istog razdoblja 2018., odnosno jednu godinu uoči posljednjih izbora.  Oko dvije trećine ispitanika (67%) izjavilo je kako bi vjerojatno izašlo na europske izbore da se oni održavaju sljedećeg tjedna. 

Na slično pitanje postavljeno u istraživanju Eurobarometra na proljeće 2018. godine, pozitivno je odgovorilo 58 % ispitanika. U Hrvatskoj je interes za izbore iskazalo 60% građana, a njih 53% odgovorilo je pozitivno na pitanje bi li izašli na birališta da se izbori održavaju idući tjedan. 

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola istaknula je: ‘Izbori su važni. Glasanje je vaša prilika da se založite za pitanja koja su vam važna. Pozivam sve građane, posebno naše mlade, da glasaju i tako odluče kako treba izgledati Europska unija u kojoj žele živjeti.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)