Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
8:49 am

Cijela Hrvatska uključuje se u brojna dobra djela! Kreće Tjedan filantropije

Piše A. A.

Kada ste zadnji put učinili nešto dobro? Kada ste zadnji put nekoga naučili kako činiti dobra djela? Čini se da smo sve manje posvećeni jedni drugima, no ubrzanost života kakav živimo treba ponekad i usporiti te nas podsjetiti na važnost dobročinstva. Kreće, stoga, Tjedan filantropije ili, srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva.

‘Došao je onaj dio godine kada se događa puno stvari koje će nas potaknuti da budemo bolji ljudi, da činimo dobra djela i da svima pokažemo kako Hrvatska ima veliko srce. Ove godine održavaju se brojne aktivnosti diljem Hrvatske – u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Opuzenu, Daruvaru, Otočcu, ali i mjestu Vrhovine’, najavljuju organizatori. 

U organizaciji Zaklade Ana Rukavina u Zagrebu će se 23. i 24. rujna održati 6. Međunarodni simpozij o kroničnom GvHD-u. U organizaciji iste Zaklade U Puli je u planu akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 29. rujna Pulu očekuje i lov na filantropsko blago toga grada. Ovo je prilika da se više nauči o dobročiniteljima koji su svojim djelima obogatili i oplemenili Pulu.

Osijek priprema cijeli niz dobročiniteljskih akcija. Grad na Dravi već od 25. do 29. rujna očekuje izložba Filantropski vremeplov na kojoj će se prikazati bogata filantropska povijest ovoga grada, a 26. rujna tu je filantropska šetnja gradom – šetnja ulicama Osijeka u kojoj možete upoznati filantrope i dobročinitelje koji su svojim dobrim djelima kroz povijest ostavili trag u dobrobiti Osijeka i njegovih stanovnika. Dan kasnije Osijek očekuje i potraga za filantropskim blagom. 28. rujna tu je i Festival Gledaj (u)druge te predstava Filantropija u uvali divljih mačaka koja će se održati 29. rujna. 

Daruvar 26. rujna također očekuje akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, dok će se isti dan u Opuzenu održati ‘Kad može div, mogu i ja’ – čitanje bajki o važnosti pomaganja drugima. U Otočcu je za 28. rujna zakazan okrugli stol na temu uloga lokalne filantropije u razvoju socijalnih usluga, a u mjestu Vrhovine dan kasnije planirana je akcija ‘Neka zrele godine budu zlatne godine’. 

Središnje događanje odvijat će se u Zadru 29. rujna. ‘Djeca za djecu s otiskom srca’ naziv je radionice na kojoj će osnovnoškolci izrađivati razne lutkice i igračke za svoje male prijatelje koji su na liječenju u bolnici. Ispred Opće bolnice Zadar djeca iz raznih dijelova Hrvatske obojat će zidove i napraviti murale s jednim od naših najpoznatijih street art umjetnika Mirom Petkovićem Modulom. Isti dan Zadrane očekuje i akcija ‘Za zeleno srce grada’ u sklopu koje će biti organizirana sadnja stabala u krugu zadarske bolnice.

Prvi dan listopada, na sam Europski dan filantropije i zakladništva, održat će se i online uključivanje u međunarodnu kampanju koju organizira europska organizacija PHILEA – Philanthropy Association Europe u više od 30 zemalja u Europi. Hrvatska će se uključiti u kampanju 1. listopada online prikazivanjem filma ‘Činimo dobro otiskom srca’ kojim će se objediniti sve aktivnosti Tjedna filantropije 2023. u Hrvatskoj. Film će se prikazati na društvenim mrežama Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i portalu ZaDobro.BIT! Hrvatskog foruma zaklada.

Organizatori su Tjedna filantropije 2023. i obilježavanja Europskog dana filantropije i zakladništva u Hrvatskoj Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Više informacija o svim događanjima možete pronaći na stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i na portalu zadobrobit.hr.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)