Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:30 am

10. godišnjica projekta ’72 sata bez kompromisa’: ‘U Splitu je sve počelo…’

Piše A. A.

Najveći volonterski projekt mladih i za mlade u Hrvatskoj ’72 sata bez kompromisa’ slavi 10 godina. I ove će se godine održati diljem Hrvatske – u 17 gradova i dvije općine – od 12. do 15. listopada. 

Otvorene su prijave za sudjelovanje. Detaljne informacije mogu se pronaći na društvenim mrežama projekta ’72 sata bez kompromisa’. 

Ovaj vikend, od 22. do 24. rujna, u Splitu, gdje je sve i počelo, održat će se i nacionalni susret gradova i općina organizatora. Središnja proslava planirana 10. godišnjice planirana je pak u subotu, 23. rujna, u 19 sati u Ljetnom kinu Bačvice. 

Okupit će se predstavnici gradova organizatora, volonteri, suradnici i  podupiratelji projekta. Dolazak su potvrdili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić, predstavnik Sveučilišta u Splitu i brojni drugi gosti. 

Još od samih početaka, kada je 2014. godine projekt započeo u Splitu, okuplja mlade s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti volontiranja kao načina provođenja slobodnog vremena, društvene inicijative i izgradnje vlastitog karaktera te povećanje osjetljivosti mladih za  primjećivanje socijalnih potreba u društvu. Iz SKAC-a navode kako mlade uči solidarnosti, zajedničkom radu i aktivizmu. 

Projekt koji se u Europi ostvaruje u osam zemalja (Njemačka, Švicarska, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Italija) osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj 1995. Među mladima je prepoznat kao najdraži volonterski projekt u koji se rado uključuju, tvrde iz SKAC-a. 

U Hrvatskoj ga je pokrenuo upravo SKAC_ST (Studentski katolički centar Split), neprofitna udruga koju su osnovali i koju vode studenti i mladi radnici, a koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora. U Splitu je prvi put proveden 2014., okupivši oko 200 mladih u dobi između 18 i 30 godina, a 2015. prvi je put proveden i na nacionalnoj razini – u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku – pri čemu je sudjelovalo 1400 volontera. 

‘Danas, 10 godina nakon pokretanja, projekt se provodi u 17 gradova i dvije općine diljem Hrvatske. Više od 3500 mladih u više od 450 volonterskih akcija daje svoje vrijeme, snagu i mladenački žar s ciljem poboljšavanja okoline u kojoj žive. Tako kroz razne ekološke, radne i socijalne akcije mladi pružaju pomoć tamo gdje je ona potrebna. Bilo da se radi o druženju s korisnicima domova za starije i nemoćne, prikupljanju sredstava i namirnica za potrebite, čišćenju parkova, šuma, podmorja, čišćenju stanova pojedinaca koje je  društvo zanemarilo ili druženju s djecom s poteškoćama u razvoju, mladi se ne boje zasukati rukave i učiniti sve što je u njihovoj moći da krajnjim korisnicima uljepšaju svakodnevnicu i na taj način ostavljaju vidljive promjene u društvu’, napominju iz SKAC-a. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)