Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:52 am

Dalibor Martinis dobitnik je Posebne nagrade Split film festivala

Piše P. I.

Medijski umjetnik Dalibor Martinis dobitnik ovogodišnje tradicionalne Posebne nagrade Split film festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika.

Dalibor Martinis je rođen u Zagrebu 1947. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Konceptualni je i medijski umjetnik. Izlaže od 1969., a od 1973. djeluje kao video umjetnik.

Njegovi rani video radovi, posebice ‘Open Reel’, poznati su po propitivanju temporalnosti video slika i testiranju granica medija. Kroz cijelu njegovu karijeru vrijeme i njegova nelinearnost zauzimaju središnje mjesto u njegovom medijskom i izvedbenom radu. Ključni radovi grupirani su u nizu pod nazivom ‘Data recovery’. Najbolji primjer je njegov transtemporalni medijski rad ‘Dalibor Martinis/1978 razgovara s Daliborom Martinisom/2010’, nastao u vremenskom rasponu od 32 godine.

Imao je brojne samostalne izložbe, performanse i videoprojekcije te sudjelovao na mnogim međunarodnim izložbama (Bijenala: Sao Paolo, Venecija, Kwang-Ju, Solun, Cetinje, Kairo, Ljubljana; Documenta/Kassel itd.). Njegovi filmovi i video radovi prikazani su na video festivalima u: Berlinu, Tokiju, Montrealu i Locarnu, te na međunarodnim filmskim festivalima u Trstu, Oberhausenu, Seattleu, Beču, Nici, Bogoti, Tokiju, Istanbulu itd. Dobitnik je stipendija od Canada Council (1978.) Jaica (Japan 1984.) i ArtsLink (SAD, 1994. i 2010.).

Bio je gostujući profesor na Akademiji dramske umjetnosti/Zagreb 1987./91., te na Ontario College of Art/Toronto 1991./2. te redoviti profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2007.-2012.

Dobitnik je više međunarodnih nagrada i nagrada (Tokyo Video Festival 1984.; Locarno 1984.; Alpe Adria Film Festival/Trst 1996.; Bogota Short Film Festival 2014.), kao i u Hrvatskoj (Nagrada Josip Račić za 1995.; Nagrada Grada Zagreba za 1998.; Godišnja nagrada HDLU-a za 2009.; Nagrada HT-a za 2013., Nagrada Vladimir Nazor 2018.)

Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti/Zagreb, Muzeja moderne umjetnosti/New York, Stedelijk Museum/Amsterdam, ZKM Karlsruhe, New York Public Library, Kontakt/Erste Bank, Beč itd.

Dalibor Martinis živi u Zagrebu.

Posebnu nagradu festivala do sad su dobili: Carlos Reygadas, Albert Serra, Peter Kubelka, Pedro Costa, Miklós Jancsó, Sally Potter, Michelangelo Frammartino, Harun Farocki, Bela Tarr, Claire Denis, Lars von Trier, Stan Brakhage (posthumno), Jean-Marie Straub & Daniele Huillet, Jonas Mekas, Chris Marker, Ivan Martinac i Tomislav Gotovac.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)