Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:00 pm

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je proteklo ljeto u Podstrani

Piše A. A.

‘Ovogodišnje podstransko Kulturno ljeto mogli bismo upamtiti ne samo kao prvo pravo poslijepandemijsko ljeto, nego i malo specifičnije – kao ljeto, zapravo kao sezonu uopće, kada je svima nama postalo očito jasno da je Podstrana zrelo turističko odredište s ponudom sadržaja što ga i gosti i domaći doživljavaju ozbiljno jer znaju da su u mjestu u kojemu se o svemu, pa i o iznenađenjima, na vrijeme razmišlja’, ističu iz Općine Podstrana.

Podstransko Kulturno ljeto i ove su godine organizirali Turistička zajednica općine Podstrane, Općina Podstrana i Matica hrvatska – ogranak Podstrana. Bogat program obuhvaćao je, kao i dosad, koncerte, kazališne nastupe, druženja, izložbe, pjesničke i književne večeri, filmske projekcije, pučke zabave, dječje radionice i nekoliko vrsta sportskih i rekreativnih natjecanja. Ljeto je otvoreno drugog dana lipnja i trajalo je do kraja kolovoza.

Program podstranskog Kulturnog ljeta 2023., koji je i u tiskanom obliku i putem online obavještavanja na službenim stranicama Turističke zajednice Visit Podstrana i Općine Podstrane bio na vrijeme dostupan, ostvaren je gotovo u potpunosti. Gotovo, jer se samo koncert Mate Bulića, zakazan za 4. kolovoza, morao odgoditi zbog nepogodne vremenske prognoze.

Iz Općine su se osvrnuli redom na sve što se ovog ljeta događalo u okviru toga programa.

Ljeto je započelo petodnevnom foto radionicom ‘Svijet u bojama’, u organizaciji Svijeta u bojama i TZ-a općine Podstrana, te izložbom fotografija u multimedijskoj dvorani Općine Podstrana. Imalo se što vidjeti!

Nekoliko dana nakon toga održano je više sportskih natjecanja i turnira. Mutogras je uživao bodreći jedriličare i veslače na dasci koji su se natjecali u Kupu sv. Ante. U kupu su sudjelovali JK Labud Split, JK Mornar, JK Zenta, JK Split i JK Orišac, JK Strožanac. Natjecanje je popraćeno druženjem, glazbom uživo, igrama na konopu te su se posluživala besplatna jela i sokovi.

U Osnovnoj školi Strožanac održan je Kup sv. Ante u džudu. Na Jadranskoj straži odigrao se višednevni šahovski turnir. U organizaciji Sportske udruge ‘Nova generacija 7’ održano je natjecanje Kup sv. Ante u daljinskom plivanju na 2500 m, sa startnog mjesta ispred restorana Jure. Iz Općine čestitaju svim sudionicima i svim pobjednicima!

‘Na šetnici u Strožancu u sklopu proslave dana naše općine i dana sv. Ante zabavio nas je i raspjevao svojim megahitovima Jole i njegov band kao i Miro Boem s bandom Aritmija koji su nastupili kao predgrupa.

U ljetnikovcu Cindro otvorena je izložba Likovne udruge ‘Ante Kaštelančić’ a u sklopu večeri čakavske poezije ‘Ča pod Perunom’ autorsku je večer imao Miro RomNa šetnici u Strožancu održana je kulturno-umjetnička manifestacija humanitarnog karaktera Art festival Podstrana.

Tijekom tri tjedna u lipnju i srpnju pratili smo na SC Petrićevo XVI. malonogometni turnir u čast hrvatskog branitelja Vladimira Vukovića Vate. Čestitamo svim sudionicima turnira!

U kino-večerima na otvorenom koje su se održale u Strožancu, Sv. Martinu i Grljevcu uživali smo u nekoliko animiranih filmova. Bio je to izniman ugođaj!

Sam kraj događanjima bogatog lipnja obilježen je svečanim gala-koncertom Večer pod zvijezdama održanom u ljetnikovcu Cindro kojom su prigodom nastupili TrioLe (Mia Gazdović, Rahela Ujević i Dora Jana Klarić), Soundlab Project (Gabriela Braičić i Ivan Perak) i Ad Libitum Duo (Marino Tomasović i Ivan Perak). Večer je vodila Irena Perišić.

U Gornjoj Podstrani održana je Fešta od uja i uljenaka sajamskog karaktera s nastupom kvarteta Porat te je pod crkvicom sv. Jure na Vršini održan originalni Full Moon Festival, pri čemu su nastupile klape Praska i Sveti Florijan te Ivan Perak i Gabriela Braičić. Nezaboravna večer na prirodnoj pozornici s panoramskim pogledom na svjetla Splita i Podstrane i na obrise Brača i Mosora!

Srpanj je također bio sadržajan. Započeo je s nadahnutom i duhovitom predstavom za mlade ‘Hrvatski izumitelji’ spisateljice Nine Horvat.

U ljetnikovcu Cindro održana je samostalna pjesnička večer naše mještanke Julije Mateljan Milatić. Birana publika uživala je u stihovima ove suptilne duhovne pjesnikinje! Hvala, Julija!

Na šetnici u Strožancu upriličena je naša tradicionalna manifestacija ‘Pozdrav praski’. U Mutograsu su najmlađi uživali u nastupu klauna Šarenka i prijatelja – mini disco čarobnih animatora.

Na SC Petrićevu nastupile su dvije legende domaće rok i pop glazbe uz koje je odraslo nekoliko generacija i čije se pjesme još pamte i rado slušaju – prvo Željko Bebek, a iduće subote Zlatko Pejaković. Oba su koncerta bila za pamćenje! Druge je večeri nastupilo i Hrvatsko katoličko glazbeno društvo, a tom su se prigodom mogle kušati i poljičke delicije ponuđene u sklopu manifestacije ‘Za poljičkim stolom’.

U Mutograsu je u organizaciji ‘Podstrana SUNG7’ održan plivački maraton. U Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Podstrani uživali smo u solističkom recitalu našeg virtuoza na gitari Srđana Bulata, osvajača nagrada na gotovo svim prestižnim svjetskim natjecanjima. Bili smo počašćeni njegovim nastupom!

Pred zgradom Općine Podstrana mogli smo uživati u komediji ‘Čudo’ Ivana Lea Leme. Priču o pametnoj i lukavoj ženi iz naroda koja postaje predsjednicom Republike Hrvatske ispričali su nam izvrsna Ecija Ojdanić i odličan Matija Šakoronja‘, iznijeli su organizatori.

Tih je dana na platou u Strožancu postavljen panoramski kotač. Nije to dio Kulturnog ljeta, ali ga se ne smije preskočiti jer je zasigurno pridonio posjećenosti nekim od ljetnih kulturno-zabavnih zbivanja.

‘U ljetnikovcu Cindro upriličena je operna rapsodija s trima sopranisticama koje nastupaju kao ‘One’: Mimom Karaulom, Miom Domaćin-Topalušić i Anom Kostelić-Zebić. Gost im je bio tenor Vjekoslav Kaštelančić. Briljirali su!

U konac srpnja zašli smo s Ribarskom noći u Mutograsu i klapom Rišpet. Naši su najmlađi opet mogli uživati, ovaj put u predstavi ‘Pale sam na svijetu’ koja je održana na šetalištu u Strožancu.

Kolovoz je započeo kazališnom predstavom Gala teatra ‘Otvoreni brak’, održanom ispred zgrade Općine Podstrana, koja nas je dobro nasmijala. U ljetnikovcu Cindro u sklopu pjesničke manifestacije ‘Dobro jutro, more’ predstavljena je vrlo vrijedna ‘Antologija hrvatske ratne lirike’ Tomislava Domovića.

U Gornjoj Podstrani ispred Čitovnice, u sklopu večeri poezije posvećene moru, svoje su radove izlagali članovi Likovne udruge ‘Ante Kaštelančić’. Večer su pjevanjem popratile ‘Kurjože’. Hvala svima!

Nakon što smo lošoj vremenskoj prognozi oprostili zato što nas je prisilila otkazati nastup Mate Bulića, utješili smo se predstavom ‘Disco baba’ i našom izvrsnom Arijanom Čulinom koja nas je prvog utorka u kolovozu ispred zgrade Općine Podstrana dobro zabavila.

U dvorištu ispred crkve Gospe u Siti održana je dvadeseta Smotra dalmatinskih klapa u kojoj su nastupile klape Kurjože, Praska, „Orca“, Sveti Florijan, Stivanja, Merla, Pašareta i Okruk. Program je vodila Edita Lučić Jelić.

U crkvi je dva dana nakon smotre klapa nastupio naš dragi don Ivan Urlić i razgalio nam srca svojim orguljaškim koncertom. Njegova vjerna publika zahvaljuje mu od srca!

U Svetom Martinu održana je Ribarska večer i odličan koncert grupe Magazin. Tih je dana upriličena i prva podstranska škola plivanja na otvorenim vodama koju je pokrenula udruga SUNG7, a ostvarena je pod pokroviteljstvom Općine Podstrane i TZ-a ppćine Podstrana. Za svaku pohvalu!

Šetnica u Strožancu doživjela je još jedan odličan koncert. Nezaboravne hitove britanske glazbe 70-ih, 80-ih i 90-ih godina vrhunski je izvela grupa Level One. Izvrsni!

Za najmlađe poslastica se opet dijelila u Mutograsu – lutkarski mjuzikl ‘Av, av avantura’ koji je sve nas, i djecu i odrasle, pozvao na humanost i empatiju prema životinjama. Bravo!

U Grljevcu smo u sklopu Ribarske večeri uživali u tamburaškom koncertu odličnih Bosutskih bećara. Šarenko show, mini disco čarobnih animatora još je jednom u Strožancu zabavio naše mališane.

Ispred zgrade općine Podstrane oduševila nas je kazališna družina ‘Urbi et Orbi’ izvevši komediju ‘Pizza s Krešom’ nadahnutu kultnim američkim filmom iz ’80-ih godina ‘Moja večera s Andreom’. Igrali su Nika Levak, Krešimir Mišak i Robert Kurbaša. Odlično je bilo!

Kraj kolovoza obilježilo je nekoliko zapaženih nastupa i koncerata. U sklopu Drugog međunarodnog festivala folklora Split na SC Petrićevo uživali smo u nastupima domaćih FA Jedinstvo, đakovačkog KUD Tena i slavonskih tamburaša STD Pajo Kolarić, Osijek te inozemnih folklornih ansambala iz Sjeverne Makedonije, Bugarske, Italije i Poljske. Očekujemo ih i iduće godine!

Plivački maraton u organizaciji udruge Nova generacija 7, pod nazivom ‘Kroz Podstranu – Memorijal hrvatskih branitelja općine Podstrana’, održan je posljednje nedjelje u kolovozu. Čestitamo svim sudionicima!

Istog je dana na plaži Grljevcu u večernjim satima održan edukacijsko-lutkarski mjuzikl za djecu ‘Pingvin u Hrvatskoj’, koji nam je u vidu priče o slučajnom posjetu jednog pingvina našoj zemlji predstavio vrijednost i ljepote Lijepe Naše. Uvjereni smo da će mjuzikl pamtiti i stariji, a ne samo najmlađi gledatelji!

Također moramo spomenuti i nastup Hrvatskog katoličkog glazbenog društva Podstrana koji su svojim promenadama i majstorskim muziciranjem uljepšali ljetne pozornice tijekom Kulturnog ljeta’, naveli su.

Projekcija popularnog filma ‘Asterix’ bila je nažalost otkazana.

‘Nakon svega što smo u Podstrani ovog ljeta čuli i vidjeli te nakon svih povratnih informacija i osvrta koji su bili upućeni na adresu organizatora Kulturnog ljeta smijemo reći da je, unatoč nekim opravdanim zamjerkama koje su se ticale tempa oglašavanja na društvenim mrežama, opći dojam svih posjetitelja zapravo više nego dobar. Naše su šetnice, obale i pozornice bile dupkom posjećene, u što su se svi prisutni mogli lako uvjeriti, a dobru atmosferu koju smo svi osjećali te ocjene što ih je dobrohotna publika dodijelila izvođačima uvjeravaju nas u to da u Podstrani ima mjesta ne samo za kupanje, šetnju i gastronomske užitke, nego i za birani umjetnički i kulturno-zabavni život.

Ponovit ćemo dojam s početka ovog opsežnog osvrta: nije ni lako ni jednostavno osmisliti tromjesečnu kulturnu ponudu u maloj obalnoj općini, ali su i podstranski organizatori i sudionici koji su pozvani dokazali da je Podstrana ozbiljno turističko odredište, da je domaćin s povjerenjem na kojega se može računati.

Čestitamo svima i zahvaljujemo na sudjelovanju i lijepim riječima pohvale i ohrabrenja! Vjerujemo da su zaslužene’, poručili su organizatori. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)