Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:26 am

Djeca na jugu Dalmacije uživala u muzeju, provjerite što ih je privuklo

Piše A. A.

Povodom Dana europske baštine, jučer je u 10 sati u Zavičajnom muzeju Konavala organizirana dječja edukativna radionica i igraonica. Voditeljica programa Maris Stanović u uvodnom je dijelu djeci objasnila što su poslovice i zagonetke.

Polaznici radionice su pomoću crtanja na tabli (pictionary) pogađali značenje konavoskih poslovica poput: ‘Veljača, prevrtača’ (poslovica govori da je u veljači vrijeme prevrtljivo); ‘Mnogo zbora, a malo tvora’ (poslovica se odnosi na onoga tko mnogo priča o radu, a malo učini); ‘Pitat će te starost, đe ti je bila mladost’ (čuvaj zdravlje u mladosti, da ti bude dobro u starosti) i drugih.

Osim poslovica, polaznici su prema slikovnim materijalima na panou te njihovom sadržaju pogađali o kojem se predmetu ili pojavi radi (pogodi što). Neke od zagonetki bile su: ‘Crno malahno svemu svijetu dodijalo’ (buha); ‘U jednoj bačvi dva vina’ (jaja s bjelancem i žumanjcem); ‘Dvije sestre stoje na funjestri, svakoga vide, a sebe ne vide’ (oči).

Muzejska pedagoginja Maris Stanović polaznicima radionice za kraj je ispričala konavosku priču koja sadrži elemente Grimmove ‘Snjeguljice’ i ‘Matovilke’: ‘Bijela kako rekota, a šikova kako krv’ (bijela i rumenih obraza); ‘Pušti tvoje zlatne prame, a privati tvoje majke’ (zlatna duga kosa po kojoj se mladić penjao do djevojke).

Polaznici su ovoj priči dali ime ‘Mladić i djevojka zlatne kose’, a radionicu su završili bojanjem slikovnih materijala zagonetki.

‘U vedroj atmosferi polaznici radionice su se zabavili i nešto novo naučili, a mi se veselimo nekim budućim igraonicama s djecom’, poručili su iz Zavičajnog muzeja Konavle. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)