Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:41 pm

Mediteranski festival knjige šesti put u Splitu, na radost ljubitelja čitanja čekaju nas brojne promocije i radionice

Piše P. I.

Od 27. rujna do 1. listopada Split će i šesti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige, na svojoj sad već stalnoj lokaciji – Velikoj dvorani sportskog centra Gripe.

Kao i ranijih godina, organizator MFK 2023 je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije, te Grada Splita. Sačuvali smo i posebno nam važnu tradiciju: ulaz na Festival kao i uvijek bit će besplatan, što će pridonijeti osnovnom cilju MFK: popularizaciji pisane riječi, a posjećenost ranijih godina govori da ljubitelja knjige i vjerne publike Festivala u Splitu i Dalmaciji ima mnogo.

Uz prigodnu prodaju starijih i novijih izdanja najvažnijih nakladnika iz Hrvatske i regije u Velikoj dvorani SC Gripe, MFK 2023 donosi iznimno bogat i raznolik program, koji će do početka Festivala biti još obimniji. Nakon svečanog otvaranja u srijedu 27. rujna, u organizaciji udruge SpLitera i crnogorskog portala Fokalizator, uz moderiranje Edija MatićaVladimira Vojnovića nastupit će autori iz Crne gore Jelena Nelević, Tijana Radulović, Boris Đurović i Andrija Radović. U nastavku, Katja Grcić predstavit će novu knjigu bračkog aktivista i pisca Ivice Jakšića Čokrića Puka ‘Sto godina trudnoće’. Večernji program dovodi doajena nakladništva Ivana Čolovića i njegovu popularnu Biblioteku XX. vek, koju će uz uglednog srpskog izdavača predstaviti Dubravka Stojanović i Kruno Lokotar.

Četvrtak će, pak, obilježiti gostovanje jednog od najvažnijih srpskih književnika, publicista i kolumnista Svetislava Basare. Njegovu ‘Rekapitulaciju’ – roman koji se likovima nastavlja na njegovu ‘Andrićevu lestvicu užasa’ i NIN-ovom nagradom ovjenčan ‘Kontraendorfin’ – uz autora će predstaviti Kruno Lokotar i Patricija Horvat. Istoga dana, slijedi promocija putopisne knjige poznatog splitskog jedriličara Sanija Delića ‘Eldora’, koju će uz autora predstaviti Ivo Šćepanović i Kruno Lokotar.

Trećeg dana MFK čeka nas cijeli niz iznimnih događanja na festivalskoj pozornici. Počet ćemo knjigom ‘Ovdje ničeg nema’ Ivana Katičića koju predstavljaju Marinko KoščecPatricija Horvat. Slijedi promocija ‘Šalaporte’ Marka Gregura, promotorica je i ovdje Patricija Horvat, a potom nam stiže Robert Perišić s jednim od najvećih ljetnih književnih hitova, ‘Brodom za Issu’ koju predstavlja Katja Grcić. Na koncu, sigurno će veliku pažnju izazvati gostovanje Aleksandra Stankovića s njegovom ispovjednom knjigom ‘Depra’, predstavit će je Tanja Mravak.

I subota, 30. rujna donosi zanimljiva gostovanja. U ranom programu na MFK gostuje vrlo čitani i nagrađivani bosanskohercegovački pisac Almin Kaplan koji će uz Nebojšu Lujanovića predstaviti dvije knjige, ‘Šušanj’ i ‘Razgovori s Markom’. U večernjem programu, pak, ‘Dnevnik Pauline P.’ Sanje Polak predstavit će Sara Kopeczky i Grozdana Ribičić.

Na kraju, u nedjelju 1. listopada u jutarnjem programu svi zainteresirani moći će poslušati panel ‘Kako razgovarati s djecom o ratu’, na kojem sudjeluju ukrajinski gosti kazališni i filmski redatelj, scenarist i TV voditelj Eugen Stepanenko, te njegova kći Solomija Stepanenko, suautorica knjige ‘Abeceda rata’. Priključit će im se psihologinja Žana Pavlović, te ukrajinistica Darija Pavlešen. I u nastavku ostajemo u znaku Ukrajine, jer će djela Jurija Lisenka ‘Ide svašta!’ i ‘Strašna šuma’ predstaviti Darija Pavlešen i Josip Ivanović.

U programu Trojica u nedjeljom u dva, pak, Antun Pavešković predstavit će Matka Sršena i njegovu ‘Rokašku kraljevinu’, te Radu Jarka, autora ‘Puta na Solaris’. Jedna od posljednjih promocija festivala bit će ona Nebojše Lujanovića, koji je prije nekoliko dana dobio nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman za ‘Tvornicu Hrvata’, uz promotora Srećka Jurišića.

Uz sve ove promocije tradicionalno će biti održano nekoliko radionica, posebno za djecu, a detaljni program uz satnicu bit će dostupan na internet stranici MFK, te na Facebooku i drugim društvenim mrežama na kojima će cijeli festival biti opširno praćen.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)