Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
4:59 pm

VIDEO ‘Budi se dan’ novi je singl Rustice

Piše N.M.

‘Budi se dan’ novi je naslov, treći u nizu, trpanjske Rustice. Radi se o zanimljivom projektu prve otočke pop klape. Kvintet sa suradnicima dolazi iz Trpnja na Pelješcu i izlazi s novom pjesmom istog višeglasnog tumačenja i glazbene stilistike, nakon dvije uspješnice realizirane uz podršku Croatia Recordsa. Treći singl ‘Budi se dan’ što se glazbe i stiha tiče potpisuje Branimir Ančić, glavni vokal. Treba reći da je singl oplemenila suradnja s nekoliko renomiranih splitskih glazbenika, pa je tako vizualizaciju osmislio afirmirani režiser Dinko Čvorić Doringo

Aranžman i studijska produkcija bila je povjerena Petru Radanoviću, a višeglasje za melodiozne passate postavili su Nikola Čelan i sam skladatelj, dok je za bubnjevima bio Jan Ivalić. Novim zvukom, te napretkom u produkcijskom pogledu Rustica je pokazala glazbenu dosljednost i potvrdila tek fine odmake od nastojanja tipičnih za klapsku i popularnu pjesmu potpomognutu instrumentarijem. Upravo takvim pozicionira se cijeli materijal za album, dakle na tragu postojećeg i već slušanog u žanru, no nadasve s inventivnim otklonima. 

‘Pjesma je to naslijeđena iz vremena lockdowna i korone, kao rezultat nastojanja da se izađe iz klaustrofobičnih i neprirodnih stanja, dakako sagledanih iz ljubavnog konteksta. Sve specifičnosti u realizaciji audio i video predloška nastoje potencirati specifičan pristup i unikatni rukopis kroz ustaljene parametre i poimanje inače prihvatljivog žanra. Spot je sniman u prekrasnom ambijentu splitske palače ‘Cindro’, a prigoda jednog eventa organiziranog u venecijanskom stilu usmjerila je vizualni identitet same pjesme. Bio je i to dodatni razlog koji nas je ponukao da se odmaknemo od klasičnih dalmatinskih standarda. Uvjereni smo da se klapski suzvuk može tumačiti na različite načine, napose uvažavajući suvremene intervencije i interpolacije u tradicionalnom i etabliranom. Suvremeno iščitavanje melodije – da, avangardno – ne!’, poručuju iz trpanjske Rustice.

Nema sumnje, Rustica će svojim novim singlom, napose idejom i konceptom zaintrigirati zabavnjake sladokusce i posvjedočiti da se običnim ‘govorom’ može prozboriti drukčije, nadasve kreativno i konceptualno. Baš to je vođica njihova albuma prvijenca u realizaciji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)