Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:18 pm

RECEPT Tortilje od leće

Piše N.M.

Mahunarke sve više dobivaju zasluženu pažnju jer, osim što su nutritivno bogate, od njih se pravi sve više različitih proizvoda koji su karakteristični za žitarice. Primjerice, tako postoji tjestenina od leće, slanutka ili graška koja je bogatija proteinima u odnosu na tjesteninu od pšenice ili kukuruza, piše Kreni zdravo

Osim toga, od mahunarki se rade i visokoproteinska brašna kao što je slanutkovo brašno ili sojino. Ne sadrže gluten, iako treba obratiti pažnju na deklaraciju ima li ga u tragovima, pa ih je poželjno miješati s drugim brašnima. 

Međutim, neke proizvode možete napraviti u potpunosti sami. Jedan takav recept od mahunarki su tortilje od leće koje su postale viralni hit. Pritom se najčešće koristi crvena leća. 

Tortilje od crvene leće 

Da biste napravili jedne od najjednostavnijih tortilja od samo jednog glavnog sastojka, trebaju vam blender i crvena leća. 

Sastojci:

200 g crvene leće

500 ml vode

prstohvat soli. 

Priprema

Potopite leću u vodu na nekoliko sati ili preko noći.

U blender potom stavite sve sastojke i izblendajte do poluguste teksture.

Pecite tortilju s obje strane na malo kokosovog ulja.

Po želji, u ovaj osnovni recept možete umiješati i određene vrste brašna, a količinom vode prilagođavajte teksturu. 

Primjerice, ako bi se tortilje raspadale, dodatak malo tapioka škroba riješit će problem.

Tortilju, da biste dobili uravnotežen obrok, punite nekim od ovih sastojaka kako biste dobili adekvatnu količinu proteina:

– kockice piletine ili puretine

– tuna iz salamure

– konzerva skuše

– tofu

– kockice seitana

– tempeh

– kuhana jaja

– svježi sir, zrnati sir ili mozzarella.

Svakako dodajte i razno povrće poput zelenog lisnatog povrća, paprike, krastavaca i sl. Kao izvor masti dodajte:

– jušnu žlicu sjemenki (lanene sjemenke, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke)

– čajnu žličicu bučinog ili maslinovog ulja

– sjeckane orahe. 

Kako biste izbjegli masne i nutritivno siromašne umake, napravite svoj na bazi jogurta, a tortilju možete premazati i jušnom žlicom humusa ili veganske majoneze.

Recept za umak od avokada

Za ljubitelje avokada evo i jednog umaka na bazi avokada koje će vašu tortilju od leće učiniti još sočnijom.

Sastojci:

1 zreli avokado

sok 1 limete ili limuna

1 čajna žličica maslinovog ulja

1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina

sol

papar. 

Priprema

Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte.

Premažite svoju tortilju avokado umakom te dalje punite po želji. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)