Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
9:50 am

Usvojen Akt o jačanju europske obrambene industrije, proračun iznosi 300 milijuna eura

Piše A. M.

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA). 

Usvojeni akt s proračunom od 300 milijuna eura poticat će zajedničku nabavu obrambenih proizvoda, a time i poduprijeti države članice da ispune svoje zalihe koje su umanjene europskom potporom Ukrajini u obrani protiv ruske agresije. Zajedničku nabavu predvodit će konzorciji sastavljeni od najmanje tri države članice, a važno je naglasiti da će obrambeni proizvodi morati biti sastavljeni u tvrtkama u Europi.

Članica Pododbora za sigurnost i obranu Željana Zovko pozdravila je usvajanje akta naglasivši da je – ako želimo nastaviti s našom potporom Ukrajini kao i ojačati vlastitu obranu – hitno potrebna zajednička obrambena nabava. 

‘EDIRPA će osnažiti naše kritične obrambene zalihe, povećati interoperabilnost i ojačati europske obrambene sposobnosti. Osim toga, ovaj akt će dodatno ojačati europsku obrambenu industriju te pružiti koristi malim i srednjim poduzećima koja igraju ključnu ulogu u opskrbnom lancu’, istaknula je te dodala da će to rezultirati boljim cijenama, kraćim rokovima isporuke i boljom suradnjom između europskih oružanih snaga korištenjem iste opreme.

Zovko aktivno u Pododboru za sigurnost i obranu radi na ojačavanju europskih obrambenih industrija te ojačavanju suradnje i zajedničkog odgovora na hibridne prijetnje. U idućem mjesecu započet će pregovore u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) na mišljenju Pododbora za sigurnost i obranu o novom Aktu EU-a o kibernetičkoj solidarnosti čiji je cilj ojačati kapacitete u EU-u za otkrivanje, pripremu i odgovor na značajne i velike kibersigurnosne prijetnje i napade. Predstavljanje nacrta mišljenja predviđeno je na Pododboru za sigurnost i obranu 19. rujna 2023. godine, dok se očekuje da će konačan tekst biti usvojen krajem listopada ove godine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)