Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:17 pm

Od 2024. dodatnih 15 zastupnika u Europskom parlamentu!

Piše A. M.

Eurozastupnici su odobrili odluku Europskog vijeća o povećanju zastupničkih mjesta za sljedeći saziv Europskog parlamenta. Umjesto dosadašnjih 705, bit će ih 720.

Prijedlog Europskog vijeća temelji se na izvješću Europskog parlamenta iz lipnja 2023., kojim je započet proces potaknut demografskim promjenama u EU-u nakon europskih izbora 2019. Dodatna zastupnička mjesta raspodijelit će se na sljedeći način: Austrija +1 (ubuduće ukupno 20 mandata), Belgija +1 (22). Danska +1 (15), Finska +1 (15), Francuska +1 (81), Irska +1 (14). Latvija +1 (9), Nizozemska +2 (31), Poljska  +1 (53), Slovačka +1 (15), Slovenija + 1 (9), Španjolska +2 (61). 

Parlament je s 515 glasova za, 74 protiv i 44 suzdržana podržao zakonodavnu odluku. Sljedeći europski izbori – zakazani za period od 6. do 9. lipnja 2024. – održat će se s novim brojem zastupničkih mjesta. 

Tijekom rasprave koja je prethodila glasanju, zastupnici su kritizirali pokušaj utjecaja Europskog vijeća na proračunske funkcije Parlamenta te su ponovili da je neovisan. Suizvjestitelji su izrazili žaljenje što Europsko vijeće nije odmah izvijestilo Parlament kako namjerava odstupiti od prvotnog prijedloga o ukupnom broju mandata, ali i o odluci o paneuropskoj izbornoj jedinici. 

Sastav Europskog parlamenta određuje se prije izbora u skladu s načelima utvrđenima u Ugovorima EU-a i na temelju posljednjih demografskih podataka (tj. maksimalno 750 zastupnika plus predsjednik/ca, najmanje šest mandata po državi članici i najviše 96 prema načelu ‘degresivne proporcionalnosti’).

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)