Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
3:53 pm

Flego o govoru von der Leyen: ‘Jedino su konkretno antisubvencijske mjere na kineske aute’

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (IDS, Renew Europe) kazao je kako je u govoru Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije iz redova ‘pučana’, posljednjem prije europskih izgovora, primijetio jednu iz njegove perspektive pozitivnu globalnu poruku o kojoj priča već godinama – o tzv. strateškoj autonomiji. 

‘Živjeli smo u iluziji globalne ekonomije, koja podrazumijeva da ne trebamo ovisiti o samima sebi, već o mnogim drugima. Ta je iluzija s covidom i nesretnim ratom definitivno razbijena. Podržavam da se brinemo o svojoj industriji i poljoprivredi, odnosno o svojim interesima i svojim građanima’, istaknuo je zastupnik Flego. 

Naglasio je, međutim, kako je von der Leyen spomenula tek jednu konkretnu aktivnost koju Europska komisija planira u predizborno vrijeme, a kako je sve ostalo izrečeno bila tek ‘inventura mandata’. Posrijedi su antisubvencijske mjere na kineske automobile. 

‘Glavne poruke bile su dijalog, razgovor… Politika mora biti mjerljiva djelatnost, ali se, osim dobrih želja i 30 plus država po pitanju proširenja, nisu mogli čuti nikakve konkretne brojke ni datumi. Bilo je, nažalost, puno više osvrta na prošlost nego gledanja u budućnost’, obrazložio je. 

Na upit o ocjeni mandata Ursule van der Leyen na čelu Europske komisije, uzvratio je kako nije zaslužila ni četvorku ni peticu. No smatra kako je ‘položila ispit’. 

‘Nitko nije mogao predvidjeti ovako nevjerojatno iznenađujući mandat. Treba priznati da Europska komisija nikad dosad nije radila u ovako teškim uvjetima. Ne trebamo se vraćati na Brexit, pandemiju, rat ni inflaciju, ali trebamo reći da je ovaj mandat, unatoč jednoj ili dvije iznimke koje često profitiraju, ujedinio ostatak Europe. Iz razgovora s kolegama svih stranačkih pripadnosti mogu zaključiti kako se osjeća veće zajedništvo nego na početku mandata – i to je dobro’, zaključio je Valter Flego. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)