Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
10:17 pm

FOTO Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ sudjelovala u proslavi blagdana Male Gospe u Solinu

Piše N.M.

Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ danas je aktivno je sudjelovala u svečanoj procesiji ulicama Solina.

‘Tridesetak članova ove  časne, domoljubne, svehrvatske  i  nepolitičke družbe predvodio je prof.dr. Mislav Grgić, Veliki meštar Družbe, a osmorici njih pripala je čast da na ramenima nose predivni kip Kraljice Hrvata. 

Blagoslov, nada, vjera i ufanje slili su se na hrvatski puk tijekom euharistijskog slavlja na ovom svetom tlu, možda i najsvetijem  u zemlji koju baštine Hrvati.

Naime, neki znanstvenici tvrde kako je Gospin Otok u Solinu, opkoljen rukavcima rijeke Jadro, bio prvo naselje Hrvata na ovim prostorima. Prema narodnoj predaji u Solinu je bilo sahranjeno sedam hrvatskih kraljeva. Bio je to, dakle, prvi nam poznati mauzolej hrvatskih kraljeva. Ali, to nije sve…

Za svoga drugoga posjeta Hrvatskoj, Sveti Otac Ivan Pavao II, pohodio je i Solin. Papa se na Gospinom otoku, najstarijem marijanskom svetištu u Hrvata, susreo s mladeži 4. listopada 1998.

Ovaj svakako najsjajniji trenutak u  novijoj povijesti Solina, zbio se pred pedesetak tisuća mladih koji su u grad na Jadru stigli iz cijele Hrvatske da bi čuli jasnu poruku Svetog Oca: ‘Čuvajte blago vjere koju vam je povijest povjerila!’.

Taj posjet Ivana Pavla II Hrvati nikad neće zaboraviti, a posebno Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ jer je tom prigodom ‘hrvatski papa’ proglasio kardinala Alojzija Stepinca, Zmaja od Bakačeve Kule i prvog blaženika Družbe, blaženim.

– Mi, udovoljavajući želji Našeg brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se časni sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Današnji dan ponovo je znakovit ….Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 8. rujna na blagdan Male Gospe da je Sveti Otac Franjo nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa. Imenovanje je točno u podne objavio javnosti apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije. 

‘Od Otoka Gospe, ti gledaj na nas, Isusa daj nam i moli za nas’

Bog nam sreću daj! Hrvatski nek živi zmaj!’, stoji u priopćenju Družbe ‘Braća Hrvatskoga zmaja’, Zmajskog stola u Splitu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)