Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
10:57 pm

Rekordna sezona na splitskom području

Piše N.M.

Ako je suditi prema brojevima, turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3 milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ruši rekorde, a rekordni promet do kraja godine trebale bi imati i zračna i trajektna luka u Splitu. Za produljenje sezone nužna su ulaganja u nove hotele, a obiteljski turizam i dalje se širi. U županiji se sada iznajmljuje gotovo 50.000 kuća i apartmana, javlja HRT.

Oblačno i vjetrovito vrijeme ne sprječava turiste u kupanju na Bačvicama. Ovoga ljeta u Splitu prevladavaju gosti iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Hotelski i privatni smještaj popunjen je i na Makarskoj rivijeri gdje su rezultati slični prošlogodišnjima. Profil gostiju drukčiji je nego u Splitu.

– Makarska ima svoje tradicionalne goste. Već duži niz godina Poljaci zauzimaju prvo mjesto, tu su i Ukrajinci koji su ove godine iznenadili, tradicionalno turisti iz Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske – kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Cijene svih usluga mnogo su veće nego lani, no većina gostiju to je i očekivala.

Kapaciteti privatnog, obiteljskog smještaja i dalje rastu. Ne mogu svi biti popunjeni, posebno ne oni koji su pretjerali s cijenama.

– Imamo dosta smještaja koji je nerealno podigao cijene i imamo dosta novoga smještaja. Samo na području Splita i Solina u zadnjih godinu dana je tisuću novih smještajnih jedinica, dakle to treba popuniti. Nemamo manje gostiju, ali imamo puno više smještaja, sad je to jedan nesrazmjer – rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iako ima novih hotela i na obali i na otocima, u županiji je i dalje premalo kvalitetnog hotelskog smještaja.

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava da su, ako želimo cjelogodišnjem turizam, nužni kvalitetan hotelski smještaj i visokokvalitetan obiteljski smještaj.

– Bez velikih hotelskih poduzeća nema ni cjelogodišnjih zračnih linija, nema ni cjelogodišnje priče – ističe.

Pokazatelji o rezervacijama smještaja odlični su do sredine rujna, a svi u srednjoj Dalmaciji nadaju se da će tako biti cijele posezone.

Rezervacije za rujan i listopad jako su dobre, osobito u skupljim smještajima. Gotovo je 80% popunjenosti, puno bolje nego u kolovozu. 

Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović istaknula je fantastične najave posezone. Rekla je kako je riječ uglavnom o gostima veće platežne moći, koji su došli zbog destinacije, povijesti, gastronomije, tradicije, a kao i svi traže visokokvalitetni smještaj i u hotelima u i privatnom smještaju, vrhunske restorane, vrhunsku ponudu.

– Redovito smo vodeća destinacija u posezoni – naglasila je. 

Komentirajući situaciju s hotelskim smještajem, istaknula je kako je, iako je Dalmaciju izgradio obiteljski smještaj, za predsezonu i posezonu te za bolji razvoj i cjelogodišnji turizam on izuzetno važan, pa su dobrodošle investicije u hotelskom smještaju, ali i nadogradnja u obiteljski smještaj te vrhunski kvalitetni domaćinski turizam. 

– Brojne manifestacije, promoviranje tradicije, povijesti, sve je u svrhu produljenja sezone. Od masovnosti ljeta ne bježimo, svi su gosti dobrodošli. Uvijek će srpanj i kolovoz biti mjeseci koji će biti ključni za turizam, ali oni gosti koji su putnici, istraživači su gosti predsezone i posezone. Cijela Splitsko-dalmatinska županija ima puno za pokazati cijele godine – rekla je za HRT.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)