Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:49 pm

ŠTORIJE DIOKLECIJANA Manifestacija koja posjetiteljima daje priliku osjetiti duh rimskog doba na autentičan način

Piše P. I.

Od 31. kolovoza do 2. rujna 2023. u Splitu se održava manifestacija Štorije Dioklecijana. Unutar tih nekoliko dana bit će predstavljen izuzetno bogat program događanja temeljen na povijesti, kulturi i nasljeđu cara Dioklecijana te njegove palače. Kroz niz interaktivnih i edukativnih programa, posjetitelji će imati priliku uroniti u svijet antičkog Rima i doživjeti ga na autentičan način.

Priča o Splitu traje 17 stoljeća, otkako je rimski car Dioklecijan odlučio izgraditi palaču – blizu tada velikog rimskog grada Salone – u kojoj je u miru provodio posljednje godine svoga života. Od kada je podignuta, Palača je polako postajala i postala grad koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, te ljepotom kulturne i prirodne baštine.

Štorije Dioklecijana predstavljaju izvrstan način da lokalno stanovništvo i posjetitelji Splita istraže antičku povijest, dožive duh rimskog doba i bolje razumiju nasljeđe koje je ostavio Dioklecijan, pridonoseći time obogaćivanju kulturnog iskustva nazočnih. Upravo je educiranje građana i turista – o povijesti i kulturi grada te važnosti zaštite njegove kulturne baštine – primarna svrha ove manifestacije.

Interaktivni programi

Koncept manifestacije temelji se na povezivanju prošlosti i sadašnjosti prikazom važnih trenutaka iz života i vladavine cara. Svečano otvaranje u rekonstruiranom Peristilu posjetiteljima će pružiti uvid u kulturu toga doba, a neke dame možda će poželjeti na jedan dan postati Dioklecijanovom suprugom – i to će biti moguće! Interaktivne ture s carom ili mogućnost odabira novog vladara, još su neke od zanimljivosti koje će se nuditi.

Program manifestacije obuhvaća različite aspekte Dioklecijanove vladavine, poput vojnog života, povijesne podjele vlasti te važnosti očuvanja kulturne baštine. Povezivanje s posjetiteljima kroz interaktivne edukativne programe, poput ‘Sapere aude’, omogućuje dublje razumijevanje uloga Dioklecijanove palače u razvoju Splita.

Manifestacija će započeti u 20:15 sati 31. kolovoza pod otvorenim nebom, kada će Peristilom odjeknuti govor cara Dioklecijana. Rimski legionari oživjet će povijest, a iskustvo boravka u Splitu posjetiteljima će obogatiti intrigantna predstava o kojoj za sada ne želimo otkriti sve detalje.

‘Manifestacija Štorije Dioklecijana nas vodi na nevjerojatno putovanje kroz vrijeme, omogućavajući posjetiteljima da dožive čar antičkog Rima kroz interaktivne programe i edukaciju. Ova jedinstvena prilika da se povežemo s nasljeđem cara Dioklecijana te istražimo bogatu kulturnu baštinu Splita čini ovu manifestaciju nezaobilaznim iskustvom. Pridružite nam se u nezaboravnom putovanju u prošlost, dok povezujemo povijest s današnjicom na ovoj zanimljivoj manifestaciji’, ističu iz Turističke zajednice grada Splita.

Program događanja

Točno u 12 sati 1. rujna iz Palače će izaći car sa svojom suprugom Priskom koja će se, kao gošća iznenađenja, prisutnima obratiti na svom materinjem jeziku. Potom slijedi putovanje kroz carsku slavu uz mogućnost cjelodnevnog fotografiranja posjetitelja na veličanstvenom prijestolju postavljenom usred Peristila.

Sljedećeg dana u podne grad će birati novog cara, a možda će ulogu Dioklecijana preuzeti neki od slučajnih prolaznika ili posjetitelja ovog povijesnog grada. Slijedi ekskluzivna tura s carem koji će, uz nezaboravne priče iz svoje vladavine, osobno voditi nazočne posjetitelje kroz prošlost. 

Istoga dana, od 17 do 19 sati, u najužoj uličici grada nazvanoj Pusti me proć’, odvijat će se zanimljiv edukativno-interaktivni program upoznavanja posjetitelja s poviješću i značajem očuvanja kulturne baštine grada Splita. 

U 20 sati – u povorci sastavljenoj od Dioklecijana, Maksimilijana, Galerija i Konstancija Klora, a koja će krenuti s Peristila – građanima biti otkriveni tajanstveni svjetovi tetrarhije, povijesne razdiobe vlasti. Program završava razotkrivanjem života rimskih vojnika i s ciljem dubljeg razumijevanja njihove svakodnevice u doba rimskih vladara. 

Cjelokupni program manifestacije ‘Štorije Dioklecijana’ dostupan je na mrežnoj stranici Turističke zajednice grada Splita www.visitsplit.com, dok je prijenos manifestacije uživo dostupan na YouTube kanalu Turističke zajednice grada Splita.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta početak manifestacije odgađa se za sljedeći dan, odnosno 1. rujna 2023.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)