Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:11 pm

Korčula after Party (KaP)

Piše N.M.

Manifestacija Korčula after Party (KaP) i ove se godine, sada već tradiconalno, održava na zalasku još jednog ljeta. U razdoblju od 15. do 17. rujna 2023., u Ljetnom kinu Korčula, očekuje vas nova doza rasprave i druženja.

Udruga za građanski aktivizam KaP organizira 6. po redu Forum za raspravu s ciljem promoviranja humanističkih ideja te kako bi potaknuli kritičku raspravu po pitanju ljudskih, socijalnih, kulturnih i ekonomskih prava pojedinca. Na taj način želi se stvoriti prostor iz kojeg će Korčulani i gosti KaP-a izaći inspirirani za više sudjelovanja i veći angažman u zajednici ili makar s više optimizma, kako je to istaknuo čest gost KaP-a, Viktor Ivančić: ‘Primijetio sam da me tih par dana na Korčuli ispuni s neusporedivo više optimizma nego što je to slučaj s drugim okupljanjima analitički raspoloženih ljevičara na koja bih – doduše rijetko – znao zalutati. Mnogo je razloga tome ličnom porastu tenzije: i neformalni drugarski duh koji te odmah osvoji, i fascinantna povezanost s takozvanom lokalnom zajednicom, jedna sasvim praktična i dugoročna solidarnost, i kontraški osmišljeni program, i pametni diskutanti, puni strasti i mladalačkog entuzijazma’.

Ovogodišnji program će s jedne strane biti posvećen aktualnim društvenim i ekonomskim odnosima, pitanjima stanovanja, zdravstva, urbanizma i turizma, a s druge velikim godišnjicama. 

Tako će posjetitelji ovogodišnjeg Foruma imati priliku raspravljati o lokalnoj i zelenoj javnoj nabavi hrane, kako smanjiti ekološki otisak, jačati lokalna obiteljska gospodarstva i osigurati kvalitetniju hranu za vrtiće, škole, bolnice, domove umirovljenika.

S Natašom Škaričić i Tonijem Prugom posjetitelji ovogodišnjeg KaP-a imat će priliku raspravljati o javnom zdravstvu te pokušati odgovoriti na pitanje postoji li šansa da se poražavajuće stanje u javnom zdravstvu preokrene. Nataša Škaričić već desetljećima istražuje problematiku zdravstva u RH – ‘Javnost će se neusporedivo brže i intenzivnije angažirati oko sudbine nogometnog navijača u Grčkoj, nego zbog sudbine pacijenata u hrvatskoj državnoj bolnici’, smatra Škaričić pa se nameće logično pitanje – ‘može li se preokrenuti interes javnosti?’.

Sa Teom Trutom i Sonjom Leboš, kulturnom antropologinjom, koja ističe kako samo gradovi koji pružaju dobar život svojim stanovnicima opstaju i kao gradovi privlačni posjetiteljima koji će njegove vrijednosti znati cijeniti, razgovarat će se o prostornom planiranju s posebnim naglaskom na značaj Korčulana Berislava Kalogjere i Bernarda Bernardija.

130. je godišnjica rođenja Miroslava Krleže i idealna je prilika za razgovor o odnosu između njega i Tita. 80. je godišnjica bitaka na Neretvi i Sutjesci te 1943. u cjelini, koja je promijenila tok Drugog svjetskog rata.

Program započinje u petak 15. rujna u 18 h u Ljetnom Kinu Korčula javnom tribinom ’30. godišnjica Feral Tribune-a: vrijeme, ljudi, kontekst i značenje društvenog i novinarskog otpora’, čime će se obilježiti 30. godišnjica splitskog Feral Tribunea, tjednika koji je sačuvao savjest društva i održao živim kulturne i ljudske veze u vrijeme rata.

Među nizom aktualnih govornika tokom tri dana Foruma tako će se naći Viktor Ivančić, Heni Erceg, Igor Lasić, Dragan Markovina, Ivo Goldstein, Lordan Zafranović, Tea Truta, Toni Prug, Branko Ančić, Nataša Škaričić, Sonja Leboš, Zlatko Paković, Dubravka Stojanović, Ivan Čolović, Ivana Pantelić, Boris Buden, Damir Pilić i Vuk Perišić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)