Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
1:54 pm

MAGfestival u Hrvatskom domu

Piše P. I.

U koncertnoj dvorani Hrvatski Dom traje 14. MAG festival u organizaciji udruge Mladih akademskih glazbenika Split.

MAGfestival je dugogodišnji festival komorne glazbe koji se kontinuirano održava već četrnaest godina na kojemu nastupaju mladi glazbenici sa šireg područja Splita, ali i međunarodno priznati glazbenici iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Ove godine čekaju nas 3 koncerta za redom, od ponedjeljka do srijede, a večeras je na redu duo Vermeer – gitaristički duo koji čine Silvia Escamilla Jimenez i Natan Zlodre.

Silvia Escamilla Jiménez (Madrid, 1998.) završila je preddiplomski studij klasične gitare (2020.) te magistarski studij izvođaštva i istraživanja španjolske glazbe (2021.) na Kraljevskom konzervatoriju glazbe u Madridu kod profesora Javiera Somoze. Također je s Cum Laude završila magistarski studij klasične gitare izvođaštva i istraživanja na Koninklijk Conservatorium-Royal Conservatoire na Sveučilištu umjetnosti u Haagu kod profesora Pavla Steidla (2022.). Održala je koncerte i majstorske tečajeve na festivalima u gradovima u Španjolskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Osvojila je nagrade na raznim međunarodnim natjecanjima za gitaru. Njezini istraživački članci, usmjereni na dijalog između tradicije i modernosti u glazbenoj kompoziciji, objavljeni su u specijaliziranim medijima poput časopisa Roseta, koji izdaje Španjolsko društvo gitare, i kataloga istraživanja Koninklijk Conservatorium Sveučilišta umjetnosti u Haagu. Dobila je nekoliko stipendija za akademsku izvrsnost i za postdiplomske studije u inozemstvu.

Natan Zlodre (1996.) počeo je svirati gitaru u klasi prof. Zorana Melvana pri OGŠ Jakova Gotovca u Sinju. Školovanje je nastavio u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Gorana Listeša, te je počeo surađivati s prof. Lukaszom Kuropaczewskim (Poljska) kod kojega je i završio preddiplomski studij na prestižnoj Glazbenoj akademiji I.J.Paderewski u Poznanju. Magistrirao je 2022. godine na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu (Nizozemska) u klasi prof. Pavela Steidla. Dobitnik je nagrade Matice hrvatske za koncert u sklopu Mladi u Matici hrvatskoj, nagrada na 17. Međunarodnom natjecanju Glazbene mladeži za Lions Grand Prix, jedan je od nagrađenih u sklopu koncertnoga ciklusa mo. Vinko Lesić, dobitnik je 1. Nagrade na 18. Međunarodnom glazbenom natjecanju za Veliku nagradu Pariza za virtuoznost u Francuskoj (2019.). Dodijeljena mu je godišnja Nagrada mladom gitaristu Međunarodnog kluba Lions i Posebna Rektorova nagrada Sveučilišta u Splitu za umjetnička ostvarenja, jedan je od umjetnika platforme Open Strings Berlin (Njemačka), snimio je debitantski album Guitar Impressions za izdavačku kuću Orpheus Classical (SAD). Uz potporu Ministarstva Kulture i Medija RH održava koncertna gostovanja u Hrvatskoj. Debitantski je nastup s orkestrom održao 2020. Uz orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Gostovao je u emisijama Hrvatske radiotelevizije.

Ulaznice za ovogodišnji festival dostupne su preko Adriaticketa, po cijeni od 15 eura. Ulaznice su dostupne i na ulazu u Hrvatski Dom, sat vremena prije početka koncerta, a na ulazu umirovljenici, studenti i nezaposleni ostvaruju 50 posto popusta.

Organizator 14. MAGfestivala je Udruga MAG, a suorganizator je Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Split. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)