Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
8:55 pm

FOTOGALERIJA Sjajnim plesnim koncertom na solinskoj Gradini završen 2. Međunarodni festival folklora Split 2023.

Piše M.K.

U nedjelju 27.8. na prekrasnoj pozornici solinske Gradine, velikim dvosatnim plesnim koncertom zatvoren je 2. Međunarodni festival folklora Split 2023. Folklorni ansambl Jedinstvo u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom te Dom Zvonimir Solin u toploj ljetnoj noći bili su domaćini ove međunarodne kulturne manifestacije koja je i ove godine bila dio bogate ponude Solinskog kulturnog ljeta, njegovog 28. izdanja. A za dodatno podizanje temperature u prepunom gledalištu jedinstvene scene solinske Gradine, nakon uvodnog nastupa domaćina iz KUD-a Salona pobrinuli su se redom ansambli: Folklore ensemble Plamache – Bugarska, KUD Tena, Đakovo – Hrvatska, Folk Dance Ensemble Ibe Palikuqi – Sjeverna Makedonija, Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Bolesławieckiej – Poljska te Sbandieratori Leone rampante di Cori – Italija.

Oduševljena publika gromoglasnim i iskrenim dugotrajnim aplauzima nagrađivala je sve izvođače kojima je nakon koncerta prigodna priznanja uručio ravnatelj Doma Zvonimir Solin g. Tonći Ćićerić te potpredsjednica FA Jedinstvo gđa. Stefanija Buntić ujedno i glavna producentica 2. Međunarodnog festivala folklora Split 2023.

Folklorni prijatelji iz inozemstva i Hrvatske svoje druženje nakon koncerta nastavili su do kasno u noć uz dalmatinske delicije te uz glazbu i ples koji univerzalnim, svima razumljivim jezikom spajaju ljude svih nacija, rasa i boja.

2. Međunarodni festival folklora Split 2023 posljednjih dana potvrdio je da jest, a i u budućnosti će biti mjesto susreta različitih naroda i kultura, događaj koji stvara nova prijateljstva, tjedan dana razmjene običaja i plesova Hrvatske, Europe i svijeta. Festival je također naišao i na podjednako ogroman interes kako naših sugrađana tako i stranih gostiju koji su uživali u iznenađenjima koja su im priređena tijekom koncerata i promenada.

Grad Split, Turistička zajednica grada Splita te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, potom Hrvatski dom, TZ Podstrana i JUUK Zvonimir Solin, HNK Split i Hrvatska matica iseljenika-podružnica Split kao i donatori te sponzori Leda, Digitalni Studio AKVARIJ, OTP banka, City Centre One Split i medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija prepoznali su značaj i važnost ove manifestacije, te im organizacijski odbor iz FA Jedinstvo i ovom prigodom zahvaljuje.

Na kraju iz splitskog Folklornog ansambla Jedinstvo se nadaju kako će 3. izdanje ovog festivala biti još uspješnije, a vjeru u to im pruža saznanje da će se festival od 2024. naći na listi svjetskih festivala CIOFF-a, međunarodne organizacije festivala folklora koja djeluje u okviru UNESCO-a.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)