Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
4:50 pm

VIDEO: PONOS SPLITA Brončani na biološkoj olimpijadi Mario Vrdoljak: ‘Učite za sebe, za svoju budućnost, a ne za školu i ocjene’

Mario Vrdoljak, učenik III. gimnazije iz Splita, član je hrvatskog tima koji je na 34. Međunarodnoj biološkoj olimpijadi, nedavno održanoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osvojio brončanu medalju. U konkurenciji 300-tinjak učenika iz 79 zemalja 18-godišnji Splićanin zadivio je svojim znanjem iz područja biokemije, bioinformatike, ekologije i molekularne biologije. 

– Riječ je o međunarodnom natjecanju, konkurencija je bila iz cijelog svijeta i time je rezultat značajan. Imali smo pripreme tjedan dana prije natjecanja, uspjeh kojeg smo postigli je velik obzirom koliko je samom natjecanju posvećeno vremena. Neke druge države, poput Amerike i Kine, pripremaju se u cjelogodišnjim kampovima za ovakva natjecanja – ispričao nam je Mario. 

foto: Biološki odsjek PMF-a u Zagrebu/Facebook

Učenike su za ovo natjecanje pripremali djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Ovo je za mene bilo jedno predivno iskustvo i omiljeni uspjeh do sada. Tijekom boravka u UAE posjetili smo Dubai i Abu Dhabi, upoznali smo se s tehnološkim dostignućima u Muzeju budućnosti i imali smo se priliku družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta – navodi nam 18-godišnji Splićanin koji će od rujna krenuti u četvrti razred, a već je nanizao brojne uspjehe koji su ga stavili pod povećalo javnosti. 

foto: Biološki odsjek PMF-a u Zagrebu/Facebook

Naime, Mario je prošle godine sudjelovao i Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije na kojoj su se on i njegov tim okrunili – srebrom. Sudjelovao je i na brojnim državnim natjecanjima iz kemije, fizike i biologije na kojem je osvojio prvo mjesto te time opravdao visoke plasmane koje je na državnom natjecanju iz biologije osvajao u osnovnoj školi.

-Još od Osnovne škole Sućidar moja zanimanja prepoznala je profesorica Dragana Mamić, kasnije u srednjoj školi profesorica Ines Alujević. One su mi puno pomogle, prenijele su mi znanja, ali ljubav i strast. Biologiju neću studirati, možda je to nekima čudno s obzirom na uspjehe. Kada sam ušao u dubinu shvatio sam da to nije za mene – priča nam Mario pa otkriva u kojem smjeru vidi svoju budućnost.

– Nisam se još odlučio, možda ostanem u Hrvatskoj ili odem na studij u inozemstvo. Volim biologiju, ali je neću studirati. Ako bih birao znanost možda bi to prije bila fizika, a u razmišljanju mi je i medicina. Neće ovo biti laka godina za mene, moram donijeti odluku, ali znam da me zanima sve ono što obuhvaća STEM područje – navodi nam učenik koji je odlikaš u svim predmetima u splitskom MIOC-u.

Matematiku, kemiju, fiziku, informatiku obožava, a manje je sklon društvenim predmetima. Najmanje drag predmet mu je povijest. 

– Moje školske kolege i prijatelji su sretni zbog mojih uspjeha, podržavaju me i nije nitko zajedljiv. Naišao sam samo na pozitivne reakcije, nema ljubomore – zaključuje mladi Vrdoljak, koji kroz smijeh kaže da je popularno biti štreber. 

Uspješan je bio i u judu, ali s vremenom je odustao od sporta. Posvetio se učenju, ali kao i svaki tinejdžer voli slobodno vrijeme provesti s prijateljima. 

– Volim provoditi vrijeme u prirodi, družiti se s prijateljima, izlaziti. U slobodno vrijeme čitam knjige, zanimaju me kompjuteri, volim kuhati i kukičati. Sasvim slučajno sam počeo, u 8. razredu dok je bila nastava online sam išao probati, svidjelo mi se pa sam nastavio – ispričao nam je učenik s kojim smo s guštom popričali pred novu školsku godinu. 

Naime, njegovi roditelji i profesori nemaju problem kako ga motivirati za školske obveze, a Mario je svim kolegama odlučio pomoći jednim korisnim savjetom.

– Učite za sebe, za svoju budućnost, a ne za školu i ocjene. Učite s razumijevanjem, takvo znanje ostaje trajno. Možda svaki učenik kao pojedinac treba krenuti od onoga što ga ograničava. Mislim da je važno sebi zadati cilj, koji će biti kao glavna vanjska motivacija za učenje. Meni je motivacija imati što bolje ocjene i znanja, a sve kako bi time ostvario što više mogućnosti za izbor fakulteta. Kada imaš jasni cilj, kada usvojiš radne navike, sve drugo dođe po inerciji. Marljivost, rad i trud se uvijek isplate – zaključio je skromni Mario koji je itekako ponos cijelog Splita, ali i šire.

@dalmatinskiportal PONOS SPLITA Mario Vrdoljak, brončani na biološkoj olimpijadi, poručuje: ‘Učite za sebe, za svoju budućnost, a ne za školu i ocjene’ #olimpijada #ucenik #znanje #mioc #dalmatinskiportal #fyp Lo-fi hip hop – NAO-K

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)