Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
9:56 am

Od prošle godine značajan porast zahtjeva za građevinskom dozvolom

Piše N.M.

Ukupan broj građevinskih dozvola izdanih u Hrvatskoj od siječnja do lipnja ove godine porastao je  za 3,3 posto u usporedbi s prvim polugodištem lani. Najviše dozvola je izdano za zgrade oko 86 posto, pokazuju to posljednji podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

Što kaže statistika za Kaštela kada su u pitanju građevinske dozvole, pitali smo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Kaštela.

U Kaštelima u 2022. godini izdano je 260 građevinskih dozvola dok ih je 2021. izdano 266, dakle broj izdanih dozvola je približno isti, naveli su iz Upravnom odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Kaštela.

 No, kako je vidljivo iz tabele koja prikazuje broj zaprimljenih i izdanih građevinskih dozvola, sve je više onih koji žele graditi. Naime, prošle godine u Grad je pristiglo 326 zahtjeva za izdavanjem dozvola, dok ih je 2021. bilo 205 zahtjeva, javlja Portal grada Kaštela.

Od prošle godine značajan porast zahtjeva za građevinskom dozvolom

– Ukoliko podatke uspoređujemo s 2019. godinom, te godine smo zaprimili 342 zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola, a izdano je 175 građevinskih dozvola – navode iz Upravnog odjela i pojašnjavaju.

– Broj izdanih dozvola je manji od broja zaprimljenih zahtjeva zbog velike opterećenosti Upravnog odjela brojem zaprimljenih predmeta, a ponajviše se to odnosi na drugi krug legalizacija u kome su se zahtjevi za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju podnosili do 30. lipanj 2018. godine, čime se ukupan broj zahtjeva za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju koje je Grad Kaštela zaprimio od 2013, a zaključno s 30.lipnja 2018. god. popeo na 9 004 zahtjeva – navode iz Upravnog odjela.

– Razvidno je da je 2019. godine zaprimljen najveći broj zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola, dok je 2020. i 2021. taj broj bio u padu. No, 2022., te u prvih sedam mjeseci 2023. ponovno imamo značajan porast broja zaprimljenih zahtjeva koji je približno isti broju zaprimljenih zahtjeva iz 2019. godini – pojasnili su.

Najviše građevinskih dozvola za manje stambene građevine, najmanje za obiteljske kuće

Što se tiče vrste objekata za koje su tražene, odnosno izdane građevinske dozvole Grad nema statistiku. Kako su kazali, ista se ne vodi kroz informacijski sustav eDozvola.

– Okvirno možemo reći da se veliki broj izdanih dozvola odnosi na manje stambene građevine (stambene i stambeno poslovne građevine s najviše 4 stambene jedinice), zatim vile s bazenima i privatne obiteljske kuće – zaključili su Upravnom odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Kaštela.

Što se tiče statistike na nivou Hrvatske, prema vrstama građevina preko 86 posto izdano je dozvola za zgrade, a  oko 14 posto za ostale građevine. Od toga, gotovo 78 posto je riječ o novogradnji, dok preostali postotak otpada na rekonstrukcije. Prema izdanim građevinskim dozvolama u lipnju 2023., predviđeno je građenje 1 147 stanova s prosječnom površinom od 100,3 četvornih metara, podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)