Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
4:15 pm

Jelsa Art Bijenale 2023: Završni tjedan Dekubatora

Piše M.K.

Treće izdanje Jelsa Art Bijenala pod nazivom Dekubator, nakon tri mjeseca predstavljanja suvremene umjetnosti u Jelsi na otoku Hvaru, bliži se kraju. Publika ima priliku posjetiti završna događanja JAB-a: performativnu instalaciju Probavljanje Juraja Šantorića 25.8. i pop-up izložbu 16′ Gerte Xhaferaj 30.8. 

Do kraja bijenala posjetitelji mogu pogledati i brojne umjetničke instalacije, kao i izložbu litavske umjetnice Egle Budvytyte Pjesme iz komposta u Muzeju Općine Jelsa.

Završno događanje JAB-a odviti će se u obliku pop-up izložbe albanske umjetnice i arhitektice Gerte Xhaferaj pod naslovom 16′ u Galeriji Monade, 30.8. u 20h.

16′ se sastoji od serije fotografija i video rada nastalih na ulicama Tirane naslovljenih Aborte Estetike, te video rada pod naslovom 16′. Izložba zadire u teme kulturnog identiteta, dinamike urbanog prostora, transformacije grada, sebe i sjećanja predstavljajući ih kroz ambijentalnu instalaciju u kojoj se spajaju zvuk, video i fotografija s elementima gradnje u predgrađu glavnog grada Albanije.

‘Svaka fotografija u seriji fokusirana je na jednu strukturu, a estetska višestrukost tih struktura odražava njihovu neformalnu genezu. Ove kuće predstavljaju suvremeni arhitektonski vernakular koji je uobičajen u Albaniji, gdje su postsocijalističke nade u ekonomski uspjeh i stabilnost dovele građane do izgradnje privatnih domova na mnogim urbanim periferijama, koristeći vlastiti dizajn, bez pomoći profesionalnih arhitekata. Naknadni napori stanovnika da legaliziraju svoje domove ponekad su se vukli više od desetljeća, ostavljajući obitelji u neizvjesnosti’, rekla je Gerta Xhaferaj

Juraj Šantorić, etnolog i umjetnik iz Zagreba, u Galeriji Monade 25.8. u 20.30 sati predstavlja svoju site-specific performativnu instalaciju Probavljanje.

Sa Anatomijom Otoka bio je dio istraživanja Anatomija Kale. U istraživanju su sudjelovali stanovnici jelšanske kale, ulice u rasteru mediteranskog grada, i svojim pričama, sjećanjima i uspomenama iz kale inspirirali niz umjetničkih intervencija. Jedna od njih je i Šantorićevo Probavljanje, koje se osvrće na sve izraženiji problem podizanja razine mora koje direktno utječe na stanovnike otoka.

‘Mali zeleni pravokutnik, prozor iz ulice u skrivenu oazu iza kamenih zidova koja pruža spokoj. Jedino salata sve više buja, dok dolaze plime sa sjevera i juga. Reljefna zelena površina i apstraktni svjetlosni odsjaj materijalizacija su antropocentričnih poetika kojima dominiraju nerazumijevanje i nepoznanice. Provesti dane u ljetnikovcu, dignuti noge u zrak i uroniti u okoliš ne sluteći da i on uranja u nas’, rekao je Juraj Šantorić

Do 30. kolovoza ostaje otvorena i izložba Egle Budvytyte u Muzeju Općine Jelsa. Video rad naslovljen Pjesme iz komposta: mutirajuća tijela, implodirajuće zvijezde, snimljen u Litvi i premijerno prikazan na venecijanskom bijenalu može se pogledati od utorka do nedjelje u terminima od 9 do 13 sati i 18 do 21 sat.

Do završetka bijenala postavljeni su sljedeći radovi: na pročelju Muzeja Općine Jelsa do kraja kolovoza izložena je i site-specific instalacija Peračice rublja poljske umjetnice Ole Korbanske, koja je nastala u sklopu umjetničke rezidencije Dijagonala.

Isprepletena instalacija Buže hrvatskog umjetnika Željka Beljana, finalista nagrade Radoslav Putar, postavljena je ispred Galerije Monade gdje se također može posjetiti do završetka kolovoza, kao i svjetlosna instalacija portugalske istraživačice i umjetnice Francisce Roche Goncalves u volatu ispred Monade.

U prostoru JAB Hub-a, tik do Galerije Monade može se razgledati site-specific instalacija Norma umjetnika Dejana Krstića i sudjelovati u interaktivnoj instalaciji Office of Field Forensics, nastaloj u suradnji engleskog Folkestone Fringe-a i Anatomije Otoka. Instalacija se fokusira na život u kali, njezine skrivene kutke i tajne kako mještana, tako i posjetitelja.

‘Ljeto i JAB23 se bliže kraju, stoga pozivamo publiku da prošetaju kalom i dožive čari suvremene umjetnosti u srcu Jelse na najsunčanijem hrvatskom otoku’, poručuju organizatori.

Organizacija u koprodukciji s: LAB852, udruga Održivi otok, udruga Kružok.

Programski partneri: Culture Hub Croatia, Magic Carpets, Anatomija Otoka, Galerija Monade, Knjižnica Jelsa, Muzej općine Jelsa.

Potpora: Program Kreativna Europa, Culture Moves Europe. Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa, Grad Agueda, Općina Brdovec.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)