Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:29 pm

RECEPT Parmigiana

Piše N.M.

Za sve koji vole povrće – parmigiana je definitivno složenac koji treba isprobati. Ovaj tradicionalno talijansko jelo koje potječe sa Sicilije, jako jednostavno se priprema, a valja napomenuti da je odlično i sljedećeg dana, kad se ohladi, piše Glas Istre.

Sastojci za 4 osobe:

3 srednja patlidžana

3 jaja

brašno

sol

papar

biljno ulje

maslinovo ulje

0,5 l pasata di pomodoro

svježi listovi bosiljka

450 g ribanog parmezana

450 g ribane gaude

Priprema:

Patlidžane narežite po dužini na ploške debljine oko centimetra. Stavite ih u cjedilo, dobro posolite i ostavite ih oko pola sata da puste vodu. Nakon toga ih isperite vodom i ocijedite.

Kriške patlidžana uvaljajte u brašno. U široj posudi umutite jaja, sol i papar, pa u to uvaljajte nabrašnjene kriške patlidžana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje – pola biljnog i pola maslinovog – za prženje, te ubacite nabrašnjene patlidžane koje ste uvaljali u jaja.

Pržite sa svake strane nekoliko minuta dok ne porumene, pa ih izvadite na tanjur s papirnatim ubrusom da upije višak ulja.

U loncu malo prokuhajte passata di pomodoro (šalšu), pa dodajte nekoliko listova sjeckanog svježeg bosiljka.

Na dno dubljeg pleha za pečenje stavite sloj šalše, pa pospite s ribanim parmezanom i ribanom gaudom, i na to složite pržene patlidžane.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a kao zadnji sloj obilno stavite ribani parmezan i gaudu.

Pleh za pečenje poklopite (ili prekrijte aluminijskom folijom) i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.

Pecite 30-ak minuta, pa maknite aluminijsku foliju ili poklopac i pecite još 15-ak minuta, da sir dobije lijepu boju.

Izvadite iz pećnice, i prije rezanja sačekajte 20-minuta da se malo ohladi.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)