Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
8:15 pm

Ostavka izvršnog potpredsjednika Komisije Timmermansa, portfelj preuzima potpredsjednik Šefčović

Piše M.K.

Nakon odluke da se kandidira na predstojećim izborima u Nizozemskoj, izvršni potpredsjednik Frans Timmermans danas je podnio ostavku na mjesto člana Europske komisije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zahvalnost izvršnom potpredsjedniku Timmermansu na dugogodišnjem uspješnom radu za Komisiju i za europske građane, prihvativši njegovu ostavku koja je odmah stupila na snagu. 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ulogu izvršnog potpredsjednika zaduženog za europski zeleni plan odlučila je dodijeliti potpredsjedniku Marošu Šefčoviču. Do imenovanja novog člana Komisije nizozemske nacionalnosti, privremeno je potpredsjedniku Šefčoviču odlučila dodijeliti i portfelj klimatske politike.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: ‘Zahvaljujem Fransu Timmermansu na njegovu strastvenom i neumornom radu na ostvarenju europskog zelenog plana. Bio je ključni član mojeg Kolegija povjerenika. Zahvaljujući njegovu izvrsnom doprinosu i snažnom osobnom angažmanu, ostvarili smo velik napredak u postizanju da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent te u povećanju klimatskih ambicija na globalnoj razini. Doprinos Fransa Timmermansa radu Komisije i europskom projektu nadilazi europski zeleni plan. Pridonio je oblikovanju mnogih inicijativa Komisije u istinski kolegijalnom stilu.’

Izvršni potpredsjednik Timmermans u sazivu Europske komisije od 2014. do 2019. bio prvi potpredsjednik zadužen za bolju regulativu, međuinstitucijske odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, prije nego li će u u aktualnom Komisijinom mandatu preuzeti odgovornost za europski zeleni plan. U ovoj je ulozi koordinirao ambiciozni zakonodavni program Europske komisije usmjeren na to da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, kao i predstavljao Europsku uniju u međunarodnim pregovorima o klimatskim promjenama. Koordinirao je rad Europske komisije na strategiji EU-a o bioraznolikosti, budućnosti s nultom stopom onečišćenja i o kružnom gospodarstvu.

Predsjednica von der Leyen obavijestila je predsjednika Europskog parlamenta i španjolsko predsjedanje Vijećem o postupcima nakon ostavke Fransa Timmermansa kako bi se neometano nastavile sve tekuće aktivnosti. Predsjednica von der Leyen poslala je i službeni dopis nizozemskom premijeru, uključujući zahtjev za imenovanjem novog kandidata za povjerenika Europske komisije s nizozemskim državljanstvom. Predsjednica von der Leyen potpredsjedniku Šefčoviču poželjela je puno uspjeha u njegovoj novoj ulozi, dok od njega očekuje ambiciozno promicanje zaštite klime i europskog zelenog plana. Nakon što je zakonodavni okvir europskog zelenog plana u velikoj mjeri uspostavljen te su za dekarbonizaciju mobilizirani dosad nezabilježeni iznosi, na redu je iduća faza u kojoj je s regulacije potrebno prijeći na implementaciju. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: ‘Budući da je do sad uspješno radio na najzahtjevnijim pitanjima, Maroš Šefčovič jedan je od najiskusnijih članova mojeg kolegija. Kao izvršni potpredsjednik bit će zadužen za prioritetno promicanje europskog zelenog plana. Nakon uspješne zakonodavne faze, izvršni potpredsjednik Šefčovič usredotočit će se na uspješno uvođenje europskog zelenog plana kao europske strategije rasta. Naš će prioritet biti jačanje industrijskih čistih inovacija, unapređenje mreža i infrastrukture za energetsku tranziciju i pristup kritičnim sirovinama. Za provedbu europskog zelenog plana trebamo još intenzivniji dijalog s industrijom, ključnim dionicima kao što su vlasnici šuma, poljoprivrednici i građani. Naposljetku, nastavit ćemo razvijati snažniju međunarodnu strategiju za europski zeleni plan, u skladu s našim gospodarskim i geopolitičkim interesima. Komisija će ojačati svoju multilateralnu diplomaciju u okviru zelenog plana kako bi učvrstila vodeću ulogu Europe u globalnim ciljevima u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)