Kao i svi citrusi, i ovo voće ima brojna blagotvorna svojstva za naš organizam.
Zahvaljujući naringinu, tvari koja određuje gorak okus chinotta, voće jamči dobra probavna, antioksidativna i protuupalna svojstva, prenosi Novi list.
Također obiluje vitaminom C i beta-karotenom. Zbog toga su ga zajedno s paprikom i acerolom često konzumirali mornari za prevenciju skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.
U fitoterapiji se od korice i cvjetova priprema naparak koji se može boriti protiv dosadnog i raširenog problema nesanice.
U nastavku sažimamo glavna korisna svojstva ovog agruma:
– antioksidans zbog visoke koncentracije flavonoida
– snažan protuupalni učinak koji posebno utječe na zdravlje jetre, dijabetes, pretilost i metabolički sindrom
– promiče zdravlje i pravilnost crijeva
– povoljno djeluje na kvalitetu i trajanje sna suzbijajući stanja nesanice
– kontrastira LDL kolesterol (tzv. ‘loš’) zahvaljujući naringeninu koji djeluje tako da smanjuje lipide u plazmi
– u kozmetici čini kosu sjajnijom. Dovoljne su 3 kapi eteričnog ulja dodane u šampon
– za probavu: samo popijte odličan probavni biljni čaj. Prokuhajte 250 ml vode i ulijte u šalicu s 20 g suhih listova chinotta. Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijuckajte još vruće na kraju obroka.
Eterično ulje dobiva se hladnim prešanjem kore ploda. Za širenje karakteristične gorkaste arome samo stavite 2-4 kapi u sobni difuzor, možda u kombinaciji s drugim uljima poput mirte, lavande i bergamota.
Nakapajte nekoliko kapi na rupčić i duboko udišite jer njegov miris može pomoći u ublažavanju tjeskobe i stresa.
Komentari (2)
Hi everyone!