Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:45 pm

PANIKA, KAOS, APOKALIPSA Kanarsko otočje se bori s najgorim požarom u zadnja četiri desetljeća

Piše M.K.

Požar na otoku Tenerifeu se ne smiruje. Vatrogasci i vojska danonoćno se bore da vatra ne proguta gradove. Evakuirane su tisuće ljudi. Ovo je najgori požar na kanarskom otočju u 40 godina, piše RTL.

Ogromna požar, još jači vjetar i neumorne vatrogasne snage. Vatrena linija duga više od 30 kilometara. Požar na Tenerifima izmaknuo je kontroli.

Panika, kaos, apokalipsa, tako oni koji bježe opisuju pakao na ovom otoku koji je obavijen dimom i pepelom.

Evakuirano ili zatvoreno u svojim domovima je više od 7000 stanovnika okolnih sela, a svi prilazni putovi u planinska područja su zatvoreni.

‘Nisam spavao već tri dana zbog neizvjesnosti. Jako smo nervozni jer ne znamo što je s našim domovima’, kaže Pablo Pacheco.

‘Što je najtužnije? Ovo se moglo izbjeći. Vjerujem da nije napravljeno dovoljno da bi se spriječio ovakav razvoj situacije. To je najtužnije. Nije pitanje materijalnih stvari, ovo su sve naši životi’, dodaje Vanesa Hernandez

Španjolske vlasti tvrde da je riječ o požaru najvećih razmjera unatrag četiri desetljeća, a s vatrom se danonoćno bori više od 17 kanadera i više od 250 vatrogasaca i vojnika.

‘Ovo je vjerojatno jedan od najkompleksnijih požara koje smo imali u posljednjih 40 godina na Kanarskim otocima’, rekao je Fernando Clavijo.

Požar koji je izbio u srijedu progutao je i opustošio površinu od 2600 hektara.

‘Sve je izgledalo jako loše. Čini se da je požar danas usporio, ali je sinoć po cijelom ovom području bila vatra’, rekao je jedan mještanin.

‘Penjali bi se ovdje i uživali u pogledu na predivnu planinu. Nažalost, sad ju ne možemo uopće vidjeti od dima, ali rekla bih da je sve izgorjelo’, dodala je druga.

Popularna turistička područja na otoku za sada nisu pogođena, a dvije zračne luke normalno prometuju.

‘Ovo je požar posebne kategorije i sa specifičnim karakteristikama, tako da će napori za gašenjem biti iznimno visoki’, poručila je Margarita Robles.

Požar se proširio na šest općina, a gađenje otežava nepristupačan teren.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)