Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
7:40 pm

ROTTERDAM Splićanin Ivan Mikulić peti put europski prvak!

Piše M.K.

Najbolji hrvatski paratekvondaš Ivan Mikulić nastavio je svoju dominaciju na ‘Starom kontinentu’ osvojivši već peti naslov europskog prvaka u karijeri.

Mikulić je do pete europske krune u karijeri stgao na ‘European Para Championships 2023.’ u Rotterdamu, multi sportskom događaju na kojem se istovremeno održavaju Europska prvenstva u čak 10 parasportova, pobijedivši u kategoriji K44 +80kg.

‘Osjećaj je odličan. Došao sam u Rotterdam zbog naslova i uspio sam. Ovo mi je peti naslov prvaka Europe i to baš lijepo zvuči’, kazao je 28-godišnji Splićanin.

‘Nije mala stvar osvojiti pet europskih naslova’, dodao je Mikulić koji u svojoj riznici medalja ima i paraolimpijsko srebro iz Tokija, svjetsko zlato 2015. iz turskog Samsuna, ukupno 13 medalja s velikih natjcanja.

Nakon uvjerljivog trijumfa u polufinalu protiv Gruzijca Davida Makadzea (37-5), dečko sa splitske Visoke je u finalu u dramatičnoj borbi pobijedio Britanca Matthewa Busha sa 37-30.

‘Bilo je teško. Bush je viši od mene, veliki je i jak tip. S njim u borbi morate biti pametni. Gubio sam, ali nisam gubio nadu. Ni na sekundu. Malo sam promijenio svoju taktiku i to je pomoglo’, dodao je.

Prvi europski naslov osvojio je još 2011. godine u Moskvi, tri godine kasnije slavio je u Antalyji, potom 2016. u Varšavi, lani u Manchesteru, a sada i u Rotterdamu.

‘Nakon svih ovih godina u paratekvandou i još uvijek biti na vrhu, to je stvarno lijep osjećaj’, dodao je.

Ivanov trener Mladen Tomić je dodao kako je u finalu bila teška borba.

‘Bush ima dva metra i 120 kilograma. Nije se lako boriti protiv njega. No, Ivan ga je dobio već treći put’, rekao je.


Mikulić je bio prvi hrvatski sportaš koji je izborio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju još 2019. godine. Zbog koronavirusa su morale proći skoro dvije godine da napokon na njima i nastupi i osvoji srebro. Sada je korak i do plasmana na POI u Parizu 2024.

‘Mislim da sam 99 posto unutra. Stvarno bi se trebalo dogoditi čudo da ostanem bez plasmana na paraolimpijske igre u Parizu’, dodao je.

Koncem kolovoza Mikuliću slijedi Grand Prix u Parizu gdje će nastupiti 12 najboljih boraca, a potom u rujnu Svjetsko prvenstvo u Meksiku, potom još jedan Grand Prix.

‘Očekuje nas težak ritam, dosta je natjecanja. Međutim, dobro smo radili i Ivan je spreman. Lista direktnih putnika za Pariz se zatvara na koncu ove godine, a prvih šest boraca osigurat će direktan plasman’, dodao je Tomić.

Mikulić će s bodovima koje donosi europsko zlato skočiti na drugo mjesto svjetske liste, a njegov cilj je na kraju godine biti svjetski broj jedan.

‘Na SP-u u Meksiku ću također, ići po titulu, a moj cilj je na kraju godine biti svjetski broj jedan, premda znam da neće biti lako’, poručio je na kraju.

U Rotterdamu je nastupio i Marko Gračak u kategoriji do 80 kg izgubivši u četvrtfinalu od Britanca Josepha Lanea 13-24.

Dodajmo kako je Mikulić osvojio drugo zlato za Hrvatsku na European Para Championships 2023. nakon što je slavio i paraboćar Davor Komar.

U Rotterdamu sudjeluje više od 1.500 parasportaša iz 40 zemalja u deset sportova, među kojima i 19 hrvatskih sportaša koji nastupaju u šest sportova.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)