Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:55 pm

ZAHTJEV ULTRA DESNIČARA Europska komisija raspravljala o tome – što je to žena

Piše M.K.

Odluka Međunarodne atletske federacije (IAAF) da od zabrani trans osobama da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima za žene i regulira sudjelovanje interseksualnih osoba na njima, izazvala je burne reakcije i dala vjetar u leđa ultradesnim političkim snagama u EU-u, koji se već dugo bore protiv nove kategorizacije spolova, ali i bilo kakve izmjene tradicionalnog uređenja društva, piše N1.

Zastupnica ultradesničara u Europskom parlamentu Mathilde Androuët iskoristila je tu priliku da od EU Komisije zatraži službeno obrazloženje – što je ustvari žena.

Navodeći da su ‘žene diskriminirane brisanjem linija između muškog i ženskog’, a da transrodni atletičari u ženski sport ‘guraju pojedine muškarce uslijed izostanka uspjeha u muškoj kategoriji’. Androuët još napominje da ‘pojedini tvrde da je penis samo penis, a ne muški spolni organ’ ili da ‘žele zamijeniti riječ ‘žena’ riječju ‘ljudi s matericom’, pozivajući se na tekstove lokalnih francuskih medija u kojima se to ili ne spominje ili se u tekstu referiraju na objave s Facebooka.

Na odgovor je čekala nekoliko mjeseci, u skladu s procedurama EU Komisije, a njegov sadržaj joj se vratio kao bumerang.

‘Europska komisija promovira jednakost za sve u EU. Rodna ravnopravnost je osnovna vrijednost EU, osnovno pravo i princip Europskog stupa socijalnih prava’, odgovorila je Helena Dalli, Povjerenica za ravnopravnost, dodajući da se radi o diskriminaciji uslijed ‘zabluda i predrasuda’.

‘Promocija ravnopravnosti žena i muškaraca je zadatak EU. U nastojanju da se postigne ravnopravnost muškaraca i žena, EU Komisija uzima u obzir i diskriminaciju na osnovu njihovih fizičkih karakteristika i diskriminaciju na osnovu spola, koja proizlazi iz zabluda i predrasuda o društveno konstruiranim ulogama, ponašanjima, aktivnostima i atributima koje dato društvo smatra prikladnim za žene i muškarce’, navodi Dalli.

Pozivajući se na prvu strategiju EU o ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba, ona je pojasnila da EU Komisija ‘posebnu pažnju posvećuje najugroženijima, uključujući one koji su izloženi intersektorskoj diskriminaciji i trans, nebinarnim i interseksualnim osobama, kao i pitanju poboljšanja njihovog prepoznavanja’, navela je Povjerenica za ravnopravnost u odgovoru na zastupničko pitanje.

Mathilde Androuët je zastupnica Europskog parlamenta u kome je članica ultradesničarske grupacije ‘Identitet i demokracija’.

U francuskoj politici je od 2011. godine, kada je postala članica ‘Nacionalnog fronta’, u vrijeme kada je Jean-Marie Le Pen prepuštao vođenje stranke svojoj kćeri Marine Le Pen. Stranka je 2018. godine promijenila ime u ‘Nacionalno okupljanje’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)