Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:30 pm

LJETNI DESERT Koja je razlika između gelata i sladoleda?

Piše M.K.

Vjerojatno nema tog mjesta na svijetu koje još nije otkrilo čari sladoleda. S druge strane, gelato je drugačija priča – i to ona koju ne znaju ni mnogi koji su ga probali. Izgledaju gotovo isto, a mnogi čak misle kako je gelato samo talijanski naziv za sladoled. E, pa nije, a ako ste se i vi zapitali u čemu je razlika, punkufer donosi odgovor.

I gelato i sladoled su kremasti, smrznuti deserti napravljeni od mliječnih proizvoda i šećera. Sladoled je još od davnina bio poslastica elita, da bi se u 19. stoljeću proširio i među ‘običnim ljudima’, kada je došlo do naglog razvoja mliječne industrije. Za gelato pak pouzdano znamo da je stigao nešto kasnije, i to iz Italije – premda se i danas vode rasprave oko toga je li stigao sa Sicilije ili iz Firence.

Oba deserta imaju iste sastojke: mliječne proizvode, šećer, razne arome i zrak. Samo, razlika je u njihovim omjerima. Sladoled ima više zraka, dok gelato ima manje. Do te razlike dolazi tijekom pripreme, tj. miješanja tijekom zamrzavanja. Sladoled se brže miješa i veća količina zraka omogućuje mu i veći volumen.

Sladoled sadrži više mliječne masti, a može uključivati i žumanjke (koji pak dodaju još masnoće i djeluju kao stabilizator) što je rjeđi slučaj kod gelata. S druge strane, gelato može sadržavati više mlijeka i šećera.

Oni koji su degustirali oba deserta, vjerojatno su i sami primijetili razliku u teksturi. Gelato ima svilenkastiju teksturu i djeluje zgusnutije od sladoleda, dok sladoled ima više volumena i laganiji je. Zbog toga je gelato puniji okusom od sladoleda.

Postoji razlika i u posluživanju. Gelato se poslužuje na malo višoj temperaturi od sladoleda, što pomaže oslobađanju okusa u njemu, a također se servira ‘lopaticom’, umjesto okruglom žlicom kojom grabimo sladoled.

Ovu omiljenu ljetnu poslasticu pronaći možemo u raznim varijantama. Sorbet je vrsta sladoleda koja se priprema obično bez mliječnih proizvoda. Umjesto toga, koristi se voćni sok ili pire pomiješan sa šećerom i vodom. Zbog toga što ne sadrži masnoće, sorbet je popularan među osobama koje izbjegavaju laktozu ili mliječne proizvode. 

Ako se ikada nađete u Japanu, obavezno probajte mochi. Ova japanska poslastica u kojoj se kombinira sladoled umotan u mekano i želatinozno tijesto od riže, dolazi u bezbroj neobičnih okusa. Osim mochija od zelenog čaja (matcha) i crne sezamove paste (kurogoma), popularan je onaj od slatkog bijelog graha (anko) ili pak od klasičnih voćnih poput jagode i manga. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)