Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
2:02 pm

ISTRAŽIVANJE: Četiri od pet obrtnika podiglo cijene usluga

Piše P. I.

Na temelju istraživanja koje je portal Trebam.hr proveo među obrtnicima i poduzećima za dom i posao te analize ponuda, otkrivaju koliko su se promijenile cijene odabranih obrtničkih i drugih usluga.

Keramičari su među obrtnicima koji su najviše podigli cijene svojih usluga u posljednjoj godini. Ako trebate usluge, rezultati istraživanja pomoći će vam u procjeni ponuda izvođača. Obrtnicima i poduzetnicima pak nude uvid u planove i način poslovanja konkurenata.

Podatke su prikupljali u srpnju 2023. godine. U istraživanju je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Koji su ključni nalazi analize kretanja cijena?

Četiri od pet obrtnika povećali su cijene u posljednjoj godini.

Cijene svojih usluga najviše su podigli keramičari, tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari.

Glavni razlog za povećanje cijena je porast cijena sirovina i materijala.

Od ostalih usluga najviše su se povećale cijene za catering, a najmanje cijene usluga servisa za čišćenje i knjigovodstvenih servisa.

Nešto manje od 50% obrtnika i poduzetnika planira povećati cijene u narednim mjesecima.

Rast cijena nije uvijek neopravdan. Kvaliteta ima svoju cijenu. 

Osim obrtnika, građevinara i majstora za energetska rješenja ovaj put su u istraživanje uključili i pružatelje poslovnih i drugih usluga koje možete naći na Trebam.hr, poput knjigovodstvenih servisa, servisa za čišćenje, tvrtki za izradu web stranica te catering.

U posljednjoj godini najviše su porasle cijene za keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderske radove i catering. Najmanje su poskupjele knjigovodstvene usluge i usluge čišćenja.

Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Cijene svojih usluga najviše su podigli izvođači adaptacije kupaonica (četvrtina za više od 30%) i stana (skoro polovica za više od 20%) i keramičari (četvrtina za više od 30%).

Udio obrtnika po branšama koji su tijekom prošle godine povećali cijene u usporedbi s udjelom onih koji to planiraju u idućim mjesecima.

Sudionici istraživanja u anketi su trebali navesti razloge poskupljenja svojih usluga. 65% obrtnika navelo je kao razlog poskupljenje sirovina i materijala, 35% poskupljenje struje i goriva i 27% uvođenje eura, a 44 posto ispitanih obrtnika planira podizanje cijena u nadolazećim mjesecima – 30 posto planira povećati cijene za do 10%, a 20 posto i za više od 10%. Nešto manje od pola obrtnika planira povećanje cijena u sljedeća 3 mjeseca.

Među njima, najviše krovopokrivača i poduzeća za adaptaciju stana (sedam od deset). Slijede knauferi, građevinari i geodeti (šest od deset). Većina od njih planira povećati cijene za do 10 posto.

Gotovo sve tvrtke za adaptaciju kupaonice koje su sudjelovale u anketi povećale su cijene usluga u protekloj godini, trećina za do 10%, četiri od deset za 15-20%, čak petina za više od 30 posto.

Skoro sve tvrtke kao razlog poskupljenja navode porast cijena materijala te poskupljenje električne energije i goriva.

Šest od deset izvođača adaptacije kupaonice planira podići cijene u sljedeća 3 mjeseca, trećina za manje od 5 posto.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)