Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
11:58 pm

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Boksač Matija Berend osigurao drugu medalju za Hrvatsku

Piše A. A.

Matija Berend (Ronin Križevci) u kategoriji do 63 kg osigurao je drugu hrvatsku medalju na juniorskom Europskom prvenstvu u Rumunjskoj! U četvrtfinalu je uvjerljivom, jednoglasnom odlukom pobijedio Izraelca Marca Melstera, ostvarivši prednost u sve tri runde, priopćili su iz Hrvatskog boksačkog saveza. 

Našem juniorskom prvaku to je bila treća uzastopna uvjerljiva pobjeda na Europskom prvenstvu – pobijedio je redom predstavnike Mađarske, Bugarske i Izraela, sve jednoglasnim odlukama 5:0 za najmanje brončanu europsku medalju. To je i jedina naša muška medalja od šestorice boksača koliko smo imali u četvrtfinalima Europskog juniorskog prvenstva!

Hrvatska reprezentacija ukupno je imala čak devetoro predstavnika, šest boksača i tri boksačice, u četvrtfinalima na juniorskom EP-u u Ploiestiju. Nosi dvije medalje! Gabriela Vencl iz Koprivnice osvojila je broncu. Berend će se u petak, 28. srpnja 2023., oko 18 sati boriti za finale Europskog prvenstva protiv opasnog Armenca Alika Ktshoyana koji je prekidom u drugoj rundi pobijedio predstavnika Ukrajine.

Armenci kao moćna boksačka sila imaju sedam polufinalista, a čak trojica eliminirali su naše boksače – Lucasa Mirkovića, Asllana Krasniqija i Matu Jukića.

S osiguranom medaljom svoje polufinale do 54 kg u četvrtak, 27. srpnja, odboksala je Koprivničanka Vencl. U polufinalu je izgubila od domaće predstavnice, rumunjske prvakinje Rocio Bucur Trigos jednoglasnom odlukom sudaca u sve tri runde.

Hrabro je izdržala do kraja i zaslužuje sve čestitke za nastup na Europskom prvenstvu – u dva dana imala je dva teška meča, pobijedila je jednoglasno reprezentativku Bugarske, samo dan kasnije nosila se s odličnom Rumunjkom i zasluženo nosi brončano odličje iz Ploiestija.

Nastavljen je trofejni niz hrvatskog ženskog boksa – lani su hrvatske boksačice osvojile osam medalja na europskim prvenstvima u svim dobnim kategorijama, a tako je nastavljeno i ove godine – Gabriela Vencl osvajačica je juniorske bronce, a Mariela Šteko ranije ove godine postala je prvakinja Europe u mlađim seniorkama (lani je bila zlatna na juniorskom EP-u)!

U muškim četvrtfinalima nastupilo je uz Matiju Berenda još pet naših juniora. Puljanin Lucas Mirković izgubio je u četvrtfinalu prekidom (udarac u jetru) u prvoj rundi od Armenca Argishtija Hakobyana. Asllan Krasniqi (Rekord Zagreb) u kategoriji do 57 kg zaustavljen je od prvog favorita, lanjskog prvaka Europe, Armenca Spartaka Nahapetyana jednoglasnom odlukom sudaca. Osječanin Mate Jukić u kategoriji do 60 kg zaustavljen je od Armenca Andranika Martirosyana jednoglasnom odlukom sudaca u sve tri runde. Ivan Jukičić (BK Brod) u kategoriji do 80 kg jednoglasno je izgubio meč od Izraelca Erica LalmievaDominik Palić(Kralj Tomislav Zagreb) zaustavljen je jednoglasnom odlukom 5:0 od odličnog Tarika Kunovca (BiH) koji je za Bosnu i Hercegovinu osigurao jedino odličje na EP-u u Rumunjskoj.

Četvrtfinale je izborila i Kutinjanka Anđela Filipović do 60 kg koja je podijeljenom odlukom 4:1 izgubila u borbi za medalju od Turkinje Busenur Yazan, lani kadetske prvakinje Europe. Dorotea Vencl (BK David Koprivnica) u kategoriji do 63 kg izgubila je u četvrtfinalu od Grkinje Marije Evanthije Ntasionaki prekidom u prvoj rundi.

Lani na Europskom juniorskom prvenstvu u Montesilvanu (Italija) hrvatske boksačice osvojile su tri medalje (zlato i dvije bronce), a juniori su prošle godine ostali bez odličja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)