Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:45 am

FOTO/VIDEO Završen Big game Komiža. Ulovljena gotovo tona ribe, najteža je imala više od 100 kila

Piše P. I.

Komiža je ono što ribolovci na tune, sudionici big game nadmetanja vole! Njihov je cilj imati ribe u izobilju. O čemu svjedoče i ‘završne’ brojke 10. izdanja međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja ‘Big game Komiža 2023. – Offshore challenge’.

Rezime tri ribolovna dana je čak 101 aktivnost na moru, 74 tune koje su bodovane od čega njih 55 po sistemu ‘catch and release’ (ulovi i pusti), s udica je izgubljeno 19 potencijalnih ulova, a ulovljeno je i na vaganje doneseno 19 izvađenih tuna ukupne težine 940,64 kilograma, kao i 8 lampuga ukupne težine 49,5 kilograma.

A pobjeda, među 30 posada iz pet zemalja: Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te Hrvatska, se piše Slovencima, posadi ‘Mass BGFC’ kapetana Saše Apostolskog koji odavno caruju u ovom sportu.

Uoči Komiže su se vratili sa svjetske smotre big gamaše u Kostariki ovjenčani srebrom.

– Ma imali smo peh i zadnjeg dana svjetskog prvenstva u Kostariki, pobjegla nam je riba, a time i zlatno odličje. No evo ga sada osvojenog u Komiži – kazuje nam Apostolski koji je i 2015. godine bio na najvišem, pobjedničkom postolju u Komiži, ‘najribarskijem mistu na Jadranu’.

Njegova posada u sastavu Roman Uršić i Boštjan Leben, ‘ukačili’ su na kraju 3615,49 bodova, imali dvije vagane tune od 53,7 kilograma i 49,7 kilograma, te 12 bodovanih te puštenih.

– Više volim adrenalin ribolova nego da tunu vadim na krmu, pa mi je sustav nadmetanja ‘ulovi i pusti’ baš format za mene – kazuje nam Sašo nakon silaska s pozornice podno komiške Komune, s rukama punih nagrada ali i vizom za odlazak na svjetsku smotru bigagamaša u Kostariki 2024. godine.

Ovo mu je druga pozivnica za taj top-ribolov, budući da je osvajanjem ovogodišnjeg svjetskog srebra, direktno pozvan za novu rundu ribolova, među najboljima dogodine.

No vratimo se mi na Komižu, naš centar big game na Jadranu, gdje je na ovogodišnjem jubilarnom izdanju srebro osvojila ekipa ‘Adria’ kapetana Dragana Čore (Srđan Čoro, Nikola Miletić i Đuro Butigan) sa 1618,5 bodova – dvije lampuge vagane jedna od 5 a druga od 5,5 kilograma, te tri bodovane i puštene tune, uz jednu tunu izvađenu i vaganu.

A ta je vagana – stotka!

– Pravo je uzbuđenje bilo na brodu kada smo je izvadili iz mora zadnjeg dana ribolova. Bilo je gatanje je l’ ima preko 100 kila ili nema, visilo nam je, ovisilo o tim bodovima drugo mjesto ukupno – doznajemo od ekipe iz Dubrovnika, čije je morska krasotica prešišala kazaljku sto! Vaga je pokazala 100,5 kilograma koji su njima osigurali drugo mjesto ukupno, ali i epitet posade koje je na krmi imala najteži ulov…

Dok su brončana odličja zasjala oko vrata Pelješčana, tima ‘Ponta o takujina’ kapetana Mate Violića Matuška.

– Nismo uspjeli obraniti titulu od lani, premda nam je prvi dan odlično krenulo, no na kraju je naš zbroj 1595,5 bodova, pet puštenih i bodovanih tuna te jedna vagana od 56,5 kilograma – kaže Violić, diktirajući imena svojih momaka na brodu: Ante Benić, Ivica Peruša, Joško Rajčić i Luka Butanec, paralelno s tim svima upućujući poziv za njihov big game ribolov dogodine u svibnju, u Orebiću.

Polako Pelješani uz kult vina, njeguju i kult big game kao još jednu atrakciju za posjetu njihovom poluotoku. Dok nova pozivnica za dogodine, za 11. izdanje Komiže, baš i ne treba, sve su posade obećale svoj dolazak kako i novi timovi u ovom sportu, što je odličan kompliment organizatorima – Sportsko-ribolovnom klubu Komiža na čelu s predsjednikom Tončem Božanićem, glavnom polugom cijele priče. te Gradu Komiži i gradonačelnici Tonki Ivčević, kao i Turističkoj zajednici Komiži, Nautičkom centru Komiža s Brigitom Fiamengo na čelu, Ministarstvu poljoprivrede s ministricom Marijom Vučković kao pokroviteljima, uz Splitsko-dalmatinsku županiju i župana Blaženka Bobana koji se i sam okušao u ribolovu na brodu slikara Zvonimira Mihanovića. Podršku je dala i TZ Splitsko-dalmatinske županije, uz Nevena Čolića iz Garmina, Ede Bogdanovića predsjednika Gradskog vijeća Komiže, kao i Daria Marijana iz Nautičkog centra Nava, Frigo marine Zagreb, Honda marine, te Barka, Teša tunolov i Mladena Kolege, D-Inter, OTP leasing, Scam marine, Maguro, Vislander, Salutica nautic servis, Zvonimiru Mihanoviću, Hotel Biševo, Hotel Issa i Ribarska zadruga Komiža, uz Dobrovoljno vatrogasno društvo Komiža te Pomorsko je dobro SDŽ. 

Svi su oni pomogli da osim tri ribolovna dana za ‘velike’ ribolovce, gdje je sve dirigirao glavni sudac Tonči Luketa, bude organiziran i ‘Little game’, ribolov za mališane iz falkuša, tradicijskih gajeta komiških ribara. I to ‘Comesa lisboa’ Joška Božanića te ‘Palagruža’ i ‘Mikula’ Pina Vojkovića uz suce Borisa Skorića i Vinka Borčića.

Čak 32 djece od 7 do 14 godina je sudjelovalo u ribolovu, a slavio je 12-godišnji Gabriel Tomić iz Dugog Rata, dok su dvije sestre iz Zagreba Karla i Rebeka Nizić uzele drugo odnosno treće mjesto.

Osim ribolova, Komižani su se pobrinuli i za dobru zabavu od koncerta Nene Belana i Fiumensa, te Luke Nižetića, pa grupe Ljetno kino i na kraju nastupa Šajete.

Ali nisu zaboravili ni pogostiti sve Komižane, kao i goste, strane i domaće, budući da je organiziran Street seafood festival te sajam otočnih proizvoda, pa je ulovljena tuna svima dijeljena besplatno! Svi su imali priliku kušati tu slasnu morsku deliciju tek izvađenu iz mora…

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)