Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
2:22 pm

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE DJECE Slučajevi ‘mamljenja’ zabrinjavajuće su se povećali

Piše A. A.

Europska komisija danas je objavila rezultate najnovijeg istraživanja Eurobarometra o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja na internetu. 

Rezultati pokazuju da velika većina Europljana (73%) smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu raširen ili vrlo raširen problem. Osim toga, 92% građana uključenih u ispitivanje slaže se da su djeca sve izloženija riziku na internetu. 96% ispitanika izjavilo je da je otkrivanje zlostavljanja djece važnije ili jednako važno kao pravo na privatnost na internetu. Samo 2% ispitanika smatra da je pravo na privatnost na internetu važnije od mogućnosti otkrivanja zlostavljanja djece. Širenje materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece na internetu i slučajevi tzv. mamljenja (groominga) zabrinjavajuće su se povećali. Većina ispitanika u Europskoj uniji, njih 82%, slaže se roditeljska kontrola nije dovoljna za zaštitu djece na internetu.

Komisija je u svibnju 2022. predložila mjere za bolju zaštitu djece i, prema potrebi, ciljano otkrivanje. Ako predloženo zakonodavstvo neće biti na snazi do kolovoza 2024., privremena uredba EU-a prestaje važiti, zbog čega je nezakonito čak i dobrovoljno otkriti kriminalni sadržaj u porukama na internetu. Kada im se predstavi ta mogućnost, 78% ispitanih Europljana obično podupire ili snažno podupire prijedlog Komisije za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece. Europljani podupiru otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu u komunikacijama kao što su poruke e-pošte i chat (87 %) i u prolazno šifriranim porukama (83 %).

Komisija je predana pronalasku trajnog rješenja za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na temelju Akta o digitalnim uslugama i u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za više informacija o prijedlogu Komisije pročitajte najčešća pitanja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)