Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:22 pm

Zovko ukazala na dobre odnose Hrvatske i Crne Gore, pozvala na nastavak unaprjeđivanja položaja manjina

Piše A. A.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ugostio je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića kako bi zastupnici razmijenili mišljenja o prioritetima i planovima za pristupanje zemlje Europskoj uniji te raspravljali o nedavnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko naglasila je tijekom obraćanja da Hrvatska i Crna Gora imaju izuzetno dobre odnose u proteklom periodu. Kazala je kako se nada da će se oni u budućnosti i nastaviti s obzirom na činjenicu da je Crna Gora članica NATO saveza. 

‘Za nas je izuzetno bitno pitanje sigurnosti i stabilnosti na europskim vanjskim granicama, a iznad svega nam je bitna zaštita hrvatske manjine u Crnoj Gori. Imamo predstavnika koji je u trenutačnoj Vladi, a nadam se da će tako biti i u novoj’, istaknula je Zovko te dodala da je balans koji je Hrvatska napravila, koja ima visoki standard zaštite manjina, put koji će slijediti Crna Gora.

Odbor za vanjske poslove nedavno je predstavio nacrt godišnjeg izvješća o napretku Crne Gore za 2022. godinu koje će biti usvojeno u rujnu. Zovko je na spomenuto izvješće priložila amandmane u kojima je pozdravila činjenicu da je Crna Gora nedvosmisleno osudila rusku invaziju na Ukrajinu te usvojila europski režim sankcija.

Također, pozvala je zemlju da nastavi unaprjeđivati položaj i prava nacionalnih manjina pogotovo u pogledu poštivanja jezika, kulturne baštine i tradicije lokalnih zajednica, posebice hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj. U amandmanima Zovko je također pozvala Crnu Goru da nastavi njegovati dobrosusjedske odnose i rješavati otvorena bilateralna pitanja kao što su neriješena pitanja demarkacije granica i poštivanje odredbi o sukcesiji bivše SFRJ.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)