Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:05 pm

ODLUKA FEDERALNOG VIJEĆA Zovko pozvala na ukidanje ograničenja za hrvatske radnike na švicarskom tržištu

Piše A. A.

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su danas na Odboru za vanjske poslove izvješće o odnosima Europske unije i Švicarske konfederacije. Švicarska je bliski saveznik te ekonomski i trgovinski partner Europskoj uniji s kojom surađuje na brojnim područjima poput borbe protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša, promicanja ljudskih prava, vladavine prava te po pitanjima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, što uključuje sudjelovanje Švicarske u misijama ZSOP-a i dobrovoljno usklađivanje zemlje s restriktivnim mjerama EU-a protiv Rusije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje izvješća, naglasivši da je Švicarska neizostavni dio naše europske obitelji s kojom moramo razvijati što bliže odnose.

‘Odnosi Europske unije i Švicarske vođeni su s više od sto individualnih bilateralnih sporazuma koji su dogovoreni tijekom proteklih desetljeća. Stoga, izražavam žaljenje što je nakon sedam godina švicarsko Federalno vijeće odlučilo prekinuti pregovore na institucionalnom sporazumu s kojim bismo obuhvatili sva područja naše suradnje’, istaknula je Zovko i pozvala na ponovno otvaranje pregovora kako bi se pronašao kompromis i konačno usuglasio sveobuhvatni bilateralni sporazum s Europskom unijom.

Iako građani svih država članica mogu slobodno raditi u Švicarskoj, od svibnja ove godine to više nije moguće za radnike iz Hrvatske, jer je Federalno vijeće ponovno uvelo ograničenja za njihov rad u zemlji. Iz toga razloga Zovko je u svojim amandmanima, koji su i uključeni u konačni tekst, izrazila žaljenje na tu odluku Federalnog vijeća.

‘Pozivam švicarske vlasti da razmotre svoju odluku i ukinu zaštitnu klauzulu kako hrvatski građani ne bi bili diskriminirani na švicarskom tržištu rada iako Hrvatska uživa sve privilegije jedinstvenog tržišta i schengenskog prostora’, istaknula je Zovko te navela da je još 2019. godine pozvala Švicarsku da ukine ograničenja za radnike iz Hrvatske, a ispred Kluba zastupnika Europpske pučke stranke (EPP) bila je i izvjestiteljica za sačinjavanje preporuka za nacrt Sporazuma između EU-a i Švicarske, koje su uspješno usvojene. 

Pored toga, u svojim je amandmanima naglasila važnost suradnje dviju zemalja u polju istraživanja, inovacije i obrazovanja. Švicarska je, naime, prekinula svoje sudjelovanje u programu Erasmus+.

‘Odluka Švicarske da prekine sudjelovanja u programu Erasmus+ šteti najviše mladima i njihovom obrazovanju te otežava poticanje međukulturalnih odnosa između studenata i dionika u obrazovanju’, zaključila je.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)