Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
4:21 pm

HGK: Izražen rast zaposlenih i udjela stranih radnika u građevini

Piše N.M.

Nedostatak radne snage ključno je strateško pitanje za Hrvatsku. Očekuje se da će se iz godine u godinu izdavati sve više dozvola stranim radnicima kako bi gospodarstvo moglo funkcionirati, stoga je zapošljavanje strane radne snage bila tema današnje Zajedničke tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Jedna od grana gospodarstva gdje je to posebno izraženo već dugi niz godina je graditeljstvo.

‘Po gotovo svim pokazateljima vidljiv je rast građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj proteklih godina. Broj zaposlenih, izdanih dozvola za strane radnike u graditeljstvu, vrijednost radova, poduzeća u sektoru, iznos prihoda te dobiti svi bilježe rast, odnosno jasno upućuju na porast građevinskih aktivnosti od 2016. godine do danas’, rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj

Pred građevinom je veliki posao i velika očekivanja. Velika je potreba za kvalificiranim radnicima, posebno u području srednje i više stručne spreme, a procjena je da će daljnja potražnja za radnicima rasti, kao i udio stranih radnika.

‘Moramo biti svjesni da je natjecanje u privlačenju stranih radnika već davno počelo. Slika Hrvatska na van ovisi o svakom akteru u sustavu. Svakako je bila pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, kao i izmjene Zakona o strancima. Moramo voditi računa o adekvatnim radnim uvjetima, u slučaju građevine posebno o sigurnosti radnika’, poručila je Čagalj, istaknuvši da rastući broj stranih radnika ne znači da trebamo zaboraviti na posao koji nas čeka na domaćoj fronti, a to je prilagodba obrazovnog sustava potrebama tržišta rada i popularizacija ovih zanimanja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)