Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
12:23 pm

Stoltenberg: Ukrajina će postati članica NATO-a

Piše P. I.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šef NATO-a Jens Stoltenberg obratili su se novinarima, a Stoltenberg je odmah na početku potvrdio da će Ukrajina postati članica NATO-a. 

‘Dogovorili smo se o trodijelnom paketu koji približava Ukrajinu NATO-u. Višestruki program praktične pomoći, osnivanje novog vijeća koje će povezivati NATO i Ukrajinu i potvrdu da će Ukrajina postati članica NATO-a te ukidanje zahtjeva za članstvo u akcijskom članu’, rekao je. 

Što se tiče članstva u NATO-u, Stoltenberg je rekao da će savez uputiti pozivnicu za NATO ‘kada se saveznici slože, kada se ispune uvjeti’, javlja Index.

‘Kad rat završi, moramo osigurati da postoje vjerodostojni aranžmani za sigurnost Ukrajine kako se povijest ne bi ponovila’, kazao je Stoltenberg.

Okrećući se ukrajinskom predsjedniku rekao je: ‘Danas se sastajemo kao jednaki, radujem se danu kada ćemo se sastati kao saveznici’.

Zelenski je svoje obraćanje počeo tvrdnjom da trenutačno nedostaje sigurnosti u Ukrajini. 

‘Zahvaljujem NATO-u na tri paketa potpore. Razgovarao sam o tome što se još može učiniti kako bi se pomoglo ukrajinskom narodu. Imamo pozitivne vijesti o novom paketu potpore obrani koji dolazi od naših partnera’, kazao je ukrajinski predsjednik. 

‘Želio bih uputiti riječi zahvalnosti tebi Jens’, dodao je Zelenski obraćajući se šefu NATO-a.

Međutim, dodao je da bi ‘optimalan’ rezultat samita bio da Ukrajina dobije izravan poziv za pridruživanje vojnom savezu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)