Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
12:44 pm

MAKARSKI TURISTIČKI REZULTATI: U prvih 6 mjeseci promet jedna lanjskom, a u odnosu na 2019. ostvaren blagi rast

Piše N.M.

Turistički promet ostvaren tijekom lipnja dosegao je razinu prethodne rekordne sezone 2022., dok je u odnosu na referentnu 2019. godinu ostvaren minimalan rast, poručuju iz makarske Turističke zajednice.

U navedenom razdoblju, odnosno od 01. do 30. lipnja 2023. u Makarskoj je boravilo gotovo 43.500 turista koji su ostvarili  221.250 noćenja što u odnosu na lipanj 2022. predstavlja  98,65 % ostvarenih noćenja i 99,85% od ukupnog broja turista zabilježenih prethodne godine, a navedene brojke nisu konačne već se radi o preliminarnim rezultatima, te bi konačni rezultat kroz daljnju sistematizaciju podataka trebao biti i nešto bolji.

U odnosu na turistički promet ostvaren u lipnju 2019. u lipnju 2023. ostvaren je minimalni rast broja turista i broja ostvarenih turističkih noćenja.

Pozitivni trendovi mnogo su izraženiju sagleda li se ostvareni kumulativni turistički promet od početka godine gdje je u odnosu na prvo polugodište 2022. godine broj ostvarenih turistički dolazaka na području grada Makarske veći za 6 %, a ostvarenih turističkih noćenja za 9,03 %.

Polugodišnji rezultati iz nekada rekordne 2019. godine poboljšani su za 20,49 % u kategoriji turističkih dolazaka i 12,99 % u kategoriji ostvarenih turističkih noćenja pa su tako turisti u Makarskoj u prvih 6 mjeseci 2023. godine ostvarili 87.576 turističkih dolazaka i 402.844 noćenja.

Najveći dio turističkog prometa u prvih 6 mjeseci tekuće godine ostvaren je u hotelima koje slijedi privatni smještaj (objekti u domaćinstvu), a rast je zabilježen je kod svih vrsta smještaja.

Uz tradicionalno u predsezoni najbrojnije goste iz susjedne BIH koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše turističkih dolazaka i noćenja najveći dio turističkog prometa ostvaren je s tržišta Republike Njemačke, Republike Poljske, Kraljevine Švedske i s tržišta Republike Hrvatske, stoji u priopćenju iz TZ Makarska.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)