Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:45 pm

BOKS Petar Krešimir Knežević i Dea Bolanča oprostili se u osmini finala Europskih igara u Krakovu

Piše M.K.

U utorak, 27. lipnja 2023. dvoje najmlađih hrvatskih predstavnika na Europskim igrama, Zadranin Petar Krešimir Knežević (19) i Splićanka Dea Bolanča (22) završili su nastup u osmini finala, javlja Hrvatski boksački savez.

Najmlađi hrvatski prvak i reprezentativac, tek 19-godišnji Zadranin Knežević oprostio se od nastupa na Europskim igrama u Krakovu u polusrednjoj kategoriji do 71 kg.

U osmini finala izgubio je jednoglasnom odlukom od Francuza MakanVie Traorea (22), četvrtfinaliste Svjetskog prvenstva 2023. u Taškentu.

Dao je sve najbolje koliko je mogao, u svom najboljem seniorskom meču pobijedio je prvo snažnog Rumunja Hermiziua te odboksao vrlo dobar meč protiv francuskog prvaka Traorea, koji je nedavno  na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Taškentu nanizao tri pobjede za četvrtfinale.

Mladi Petar Krešimir nije imao ni naklonost sudaca, počevši od Uzbekistanca u ringu, koji je znalački usmjerio meč u korist Francuza.

U izjednačenoj prvoj rundi, u kojoj su obojica boksača sličnih stilova tražili prednost i vrebali pozicije prednjom rukom za udarac zadnjom, Knežević ni po čemu nije bio inferioran Francuzu, naprotiv, izgledalo je da bi mogao steći početnu prednost.

U finišu prve runde, u posljednjih pet sekundi u jednoj od stalnih akcija kakve su bile otpočetka meča, sudac je na opće čuđenje pokazao brojanje našem boksaču – dovoljno da prva runda sa 10:9 jednoglasno ode na stranu Francuza.

U drugoj rundi Petar Krešimir još se slobodnije upustio u borbu s favoriziranim Traoreom, nametnuo inicijativu, primao iz kontri, ali i zadavao čiste udarce Francuzu. Druga runda mogla je otići i u korist Kneževića, no suci su ponovo presudili jednoglasno 5:0 za Traorea, a dvojica su čak to naglasili sa 10:8 i time je meč bodovno bio zaključen.

Knežević je mogao do preokreta samo još prekidom u trećoj rundi, a francuski prvak je prekvalitetan boksač da ne bi znao rutinski privesti meč kraju.

Petar Krešimir Knežević borio se maksimalno i hrabro u Krakovu, na najvišoj razini dosad i nastup na Europskim igrama najveće mu je dosadašnje iskustvo u seniorskoj karijeri.

Najmlađa hrvatska reprezentativka, splitska pitbullovka Bolanča (22) u osmini finala kategorije do 57 kg jednoglasnom odlukom 5:0 ispala je od Dankinje Melisse Juvonen Mortensen (21), još mlađe, a po broju mečeva i nastupa iskusnije danske reprezentativke, koja se lani borila za medalju na Europskom prvenstvu u Budvi.

Dea Bolanča upoznala se i boksala s Mortensen lani na gostovanju u dual meču reprezentacija Danske i Hrvatske kada je u ravnopravnom meču izgubila s tijesnih 3:2.

U Krakovu dvojbi nije bilo, Dankinja se očito odlično pripremila za novi ogled i suvereno dobila sve tri runde.

Početak meča čak je bio obećavajući za mladu Splićanku, vidjelo se da gori od želje i energično je jurnula u borbu, nametnula ritam i tražila oštro kreševo. Nije dopuštala predah Dankinji, pritiskala ju je prema konopcima, no viša i dužih ruku Mortensen je uhvatila svoj ritam.

Brža na rukama pojačala je frekvenciju udaraca, pronalazila pukotine u Deinom gardu, te brzim serijama i preciznim direktima kažnjavala sve Deine pokušaje da probije distancu.

Dea se srčano i hrabro borila i jurišala do kraja, no nije uspijevala preokrenuti tijek meča koji je bio odlučen već nakon druge runde.

Nakon svih nastupa u osmini finala, Hrvatska od osmero ima troje predstavnika u četvrtfinalima (srijeda, 28. VI.): Sara Beram, Gabrijel Veočić i Marko Čalić.

Svi su morali ostvariti već po dvije pobjede da bi izborili borbu za medalju i plasman na Olimpijske igre.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)