Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
1:18 pm

SVJETSKA ZVIJEZDA U OMIŠU: Lijepo će mi doći sedam dana aktivnog odmora, a jedna stvar mi se ovdje posebno svidjela’

Piše N.M.

Ovogodišnje 13. izdanje najboljeg kampa za rukometne golmane na svijetu predvoditi dvojica vrhunskih demonstratora, Andreas Wolff i Viktor Gisli Hallgrimsson. Wolff je bio dio ove lijepe priče u Omišu i prošle godine, a Hallgrimssonu je ovo prvi kamp. Tek su mu 22 godine, ali ovaj 203 cm visoki golman, koga nazivaju i ‘islandski zid’ već je jedan od najboljih rukometnih golmana na svijetu.

– Stigao sam na poziv organizatora Marija Čaljkušića koji je kontaktirao mog agenta. Čuo sam dosta lijepih stvari o ovom projektu, malo sam istraživao na internetu tko je sve bio dio ove lijepe priče, i odmah sam pristao doći, pogotovo zbog toga što mi se pružila prilika opet podsjetiti vašu lijepu zemlju. Bio sam već u Hrvatskoj s mladom reprezentacijom 2016. i 2018.

Što vam se posebno svidjelo?

– Priroda, vrijeme, hrana, sve… Posjetio sam i Dubrovnik i Split. Lijepo će mi doći sedam dana aktivnog odmora, samo moram paziti da ne izgorim na suncu, moja koža je jako osjetljiva, ha, ha, ha… Svidjelo mi se i neko piće za koje su mi rekli da je to ‘hrvatska verzija cole’, napravljeno na biljnoj bazi… Ne znam ponoviti ime…

Cockta?

– Da, to je to, zanimljiv okus…

Koga poznajete od hrvatskih igrača?

– Igram s Ivanom Pešićem, sjajan je lik, jedini Hrvat s kojim sam igrao u klubu. Od onih protiv kojih sam igrao pamtim Martinovića i Jaganjca koji su jako dobri šuteri…

Što vas je Pešić naučio?

– Naučio sam par hrvatskih riječi, kao ‘dobro’, ‘majstore’ i ‘brate’, tako zove sve suigrače. Naučio sam i ‘u pi… materinu’, to stalno ponavlja ako nešto nije dobro, ha, ha, ha… Ivan je top momak, pun iskustva i jako se dobro slažemo.

Je li rukomet najpopularniji sport na Islandu?

– Košarci u zadnje vrijeme jako raste popularnost, ali rukomet je nakon nogometa i dalje najpopularniji. Imamo jako dobru reprezentaciju i mnoga djeca koja krenu u sport najprije počnu s rukometom.

Koji je najbolji savjet koji možete dati djeci s kojom ćete raditi?

– Neka gledaju ono što rade drugi, iskusniji golmani, i neka uče od njih i pokušajte to što su naučili implementirati u svoj stil i način igre. To je najbolji savjet koji im mogu dati.

Koja je najveća prepreka za mlade golmane danas?

– Manjak specijaliziranih trenera za golmane u klubovima. Ja sam imao sreće, na početku sam imao oca koji je znao što trebam raditi, nakon toga sam radio s Ronaldom Ratzeom koji je igrao na Islandu, on me učio nekim stvarima drugačije nego sam ja to radio. I puno smo pričali. Golmani su uglavnom sami, prepušteni sebi i jako je dobro ako imate nekoga tko vam može pomoći savjetom, s kim možete popričati ako odigrate lošu utakmicu. U svakom slučaju je dobro ako vam netko može dati drugačiju perspektivu od one koju imate sami…

Jeste li popularni na Islandu, zaustavljaju li vas ljudi, traže autogram, fotografiju…?

– Da, uglavnom nakon velikih natjecanja… Visok sam pa me lakše uoče, ha, ha, ha…

Što radite u slobodno vrijeme?

– Studiram psihologiju, naravno online, i igram puno video igrica.

Što volite jesti?

– Najdraža mi je meksička hrana, inače je jako popularna na Islandu i ima jako puno meksičkih restorana, što je dosta zanimljivo. Volim i burgere, pizze, hot dog…

Zdrava hrana?

– Ne, ne volim je baš, pogotovo ne ribu…

Kad ste počeli igrati rukomet i jeste li od prvoga dana bili golman?

– Počeo sam s devet godina, kao igrač, i nakon četiri mjeseca sam odustao, nije mi se nimalo svidjelo. Oduvijek sam želio postati profesionalni nogometaš ali zbog moje visine nikad nisam ima pravu priliku, pa sam se nakon godinu i pol dana nogometnih treninga, na nagovor oca Hallgrimura koji je bio rukometni golman i trener u jednom kvartovskom klubu, na koncu ipak vratio rukometu.

Zašto golman, a ne igrač, s vašom visinom bili biste ubojiti?

– Valjda sam bio dobar na golu, a tu je i ta obiteljska tradicija, preko oca… Isprva sam trenirao dva puta tjedno, ništa posebno, a onda je krenulo…

Jesu svi Islanđani tako visoki?

– Ne, ni izbliza kao ja.

Tko vam je bio uzor?

– Uzor mi je na početku bio otac, koji mi je dao dosta dobrih savjeta, pogotovo u radu nogama, a kad je postalo ozbiljno, onda je to bio, a i danas je danski reprezentativac Niklas Landin, koji je za mene najbolji golman na svijetu. Gledam video snimke njegovih kretnji i obrana, od njega nastojim učiti i kopirati ga u nekim stvarima…

Kako vi stojite na popisu najboljih?

– Ha, najbolji je Niklas Landin, pa Andreas Wolff, tu su i Emil Nielsen i Gonzalo de Vargas, a ja sam tu negdje, recimo na petom mjestu.

Koje su vaše najveće prednosti kao golmana?

– Pretpostavljam da je to moja visina od 203 cm i jako duge ruke.

Da je u pitanju samo visina onda bi momci koji su viši od vas bili i bolji golmani?

– Ok, nije samo visina, nego visina u kombinaciji s tehnikom i gipkošću. Dosta toga zbog dimenzije tijela mogu lakše pohvatati, čak i nogama udarce ispod grede.

Zovu vas ‘Islandski zid’, a Gisli, je li vam to srednje ime ili nadimak?

– Gisli je ime mog djeda, tako mi na Islandu dobivamo imena. Srednje ime dobio sam po djedu, a prezime je ime oca Hallgrimura, plus nastavak koji znači da sam njegov sin – zaključio je islandski vratar. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)