Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:20 am

‘POČEO JE GRAĐANSKI RAT’ Wagner zauzima gradove, idu prema Moskvi, napala ih vojska

Piše N.M.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je u petak rusku vojsku za ‘uništenje’ njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu, objavila je ruska novinska agencija TASS u petak, citiravši nacionalni protuteroristički odbor.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je Prigožina optužio za pobunu. ‘Ruske oružane snage dobile su zapovijed da neutraliziraju one koji su organizirali oružanu pobunu. Svako unutarnje previranje je smrtna prijetnja našoj državnosti’, prenosi N1.

Čečenski lider Ramzan Kadirov stao je na stranu Vladimira Putina. ‘Vladimir Vladimirovič je u obraćanju ispravno primijetio – ovo je vojna pobuna! Nema izgovora za ovakve akcije! U potpunosti pdoržavam svaku riječ Vladimira Vladmiroviča Putina!’, napisao je Kadirov na Telegramu.

Ruske vojnike je pozvao da ne nasjedaju na provokaciju. ‘Sigurnost države i kohezija ruskog društva su sada iznad svega!’.

‘Borci Ministarstva obrane i Ruske garde u Čečenskoj Republici već su otišli u zone napetosti. Učinit ćemo sve da sačuvamo jedinstvo Rusije i zaštitimo njezinu državnost’, rekao je, poručujući da pobuna mora biti slomljena.

Ruska vojska provodi borbene mjere u Voronježu

Ruska vojska provodi ‘borbene mjere’ u regiji Voronjež, objavio je guverner regije Alexander Gusev.

‘U tijeku su nužne operativne i borbene mjere u sklopu protuterorističke operacije’.

Inače, grad Voronjež se nalazi oko 480 km od Moskve. Prema Reutersu koji se poziva na ruski sigurnosni izvor, Wagnerovi borci preuzeli su kontrolu nad svim vojnim objektima u tom gradu.

Putin razgovarao s Lukašenkom

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u subotu je pozvala Ruse da se okupe oko ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon, kako je Putin nazvao, ‘oružane pobune’ plaćeničke skupine Wagner.

Putin je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i izvijestio ga o ‘događajima u Rusiji’, navodi se Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva.

BREAKING Wagner MPC shot down russian AN-76 military transport aircraft over the Voronezh region russia.#Prigozhin #RussiaIsCollapsing pic.twitter.com/K56z33ZqC3

— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) June 24, 2023

Wagner PMC rebelling against Russian MoD is no longer a rumor or hope, it’s the first real step towards Russian collapse. This shows that Russia became very fragile and is collapsing when faced with a powerful resistance of Ukrainian people and the civilized world.

Today we saw…

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 24, 2023

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)