Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
5:50 pm

VIDEO Svečano otvaranje i završetak projekta Tematske staze u Veliću

Piše M.K.

U nedjelju, 11. lipnja, službeno je otvorena ,stavljena u funkciju i na korištenje široj zajednici Tematska staza Velić – Grab.

Ovaj vrlo značajan projekat za mjesto Velić i Triljski kraj kojim je valoriziran jedan dio znamenitosti mjesta Velić i Grab realiziralo je 26 volontera uz podršku i potporu 10 pravnih subjekata.

Svečanom otvaranju Tematske staze uz prigodnu poruku, molitvu i Božji blagoslov nazočnima se obratio i udijelio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Grab, fra Bože Gulić. Inicijator i organizator ovog  projekta Marijo Kozina pozdravnim prigodnim riječima obratio se skupu, osvrnuo na proteklo razdoblje pripreme i tijek realizacije te se  zahvalio na podršci i radu svih volontera kao i razumijevanju i potpori pravnih subjekata da se ovaj projekat uspješno završi.

Nakon svečane ceremonije uzvanici i gosti su prošetali novom Tematskom stazom, obišli i posjetili znamenitosti u mjestu Velić te se u večernjim satima nastavili družiti uz prigodni domjenak.

Tematskom stazom Velić – Grab (6 km), obuhvaćen je dio znamenitosti istoimenih mjesta, poput povijesno-arheološke, graditeljske, etno-baštine, speleoloških objekata, čiste i netaknute prirode, tradicijskih, starih putnih komunikacija između mjesta Velić i Grab, Grapske mlinice, značajni krajobraz i izvor istoimene rječice… Posjet, obilazak i razgledavanje sadržaja i znamenitosti koje su koristili stanovnici ovih prostora u svakodnevnom životu i koje baštinimo kroz našu bogatu povijest, a danas su, nažalost, zapušteni i zaboravljeni.

Cilj tematske staze je oživjeti spoznaju na sve opisane vrijednosti spomenutih mikrolokacija, dodatno educirati lokalno stanovništvo, potaknuti na sport i rekreaciju te valorizirati u turističku ponudu domaćim i stranim turistima, rekreativcima, šetačima, planinarima, ljubiteljima prirode i slično.

Na stazi je info-tablama označeno 16 lokaliteta, odnosno mjesta koja su detaljno obrađena i opisana na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i odmarališta s dodatnim sadržajima, prelijepim vidikovcem iznad Graba i panoramskim pogledom na stoljetne  mlinice i mjesto.

Točke posjeta: 

1. Velika elipsasta lokva i Lokva Bunarina

2. Rimska milja

3. Stara i nova Crkva Gospe od Ružarija, Serdarica

4. Stećci

5. Maginčića bunar

6. Pećina – speleološki objekt

7. Tijesak-Kamenica

8. Gomile

9. Jama Vranjača – speleološki objekt

10. Guvno

11. Tradicijska baština

12. Počivala

13. Fenomen krš, Strujina jama

14.Počivala Škaljuša

15. Grapske mlinice

16. Značajni krajobraz 

Osim što su uredili cijelu navedenu trasu od Mjesne Lokve Velić – Graba oplemenili su istu sa klupama za odmor i koševima za smeće.

Također, u svrhu što bolje informiranosti budućih posjetitelja napravljena je mobilna aplikacija pod nazivom ‘invelic’ za android uređaje (dostupno na 5 jezika, audio i tekstualno) koja se može preuzeti na svim postavljenim info tablama duž staze, preko QR koda ili sa servisa Trgovina Play.

Važno je napomenuti da je ovo prva takva uređena i opremljena  tematska staza na području mjesta Velić i triljskog kraja te se pozivaju svi zainteresirani da je posjete i uživaju ljepotama ovih prostora.

Aplikacija se može preuzeti s linka.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)