Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
4:05 pm

PAG OUTDOOR Primjer dobre prakse razvoja aktivnog turizma

Piše M.K.

Jedna od najvećih priča o razvoju turističke ponude koja otok Pag stavlja među vodeće outdoor destinacije stigla je do završne faze. Nakon tri godine projekt Pag Outdoor pokazao se kao primjer dobre prakse zajedničkog djelovanja svih turističkih zajednica otoka Paga koji povezuje dvije županije (Zadarsku i Ličko-senjsku) u cilju promocije aktivnog turizma.

Pet lokalnih turističkih zajednica s područja otoka Paga (TZ Grada Novalje, TZ Grada Paga, TZ Općine Kolan, TZ Općine Povljana i TZ mjesta Stara Novalja) udružile su se u zajednički projekt razvoja outdoor turizma te nakon tri godine napravile veliki iskorak u brendiranju otoka. 

Završna faza obuhvatila je fotografiranje lokacija na kojima možete provesti nezaboravan aktivni odmor i istražiti otok na (električnim) biciklima, kajacima, trčeći ili šećući trail stazama. 

Ovdje je jedna od najljepših trail staza Life on Mars koju su outdoor ljubitelji već dobro upoznali kroz istoimenu najmasovniju trail utrku, ali i staze Zaton, Sveti Jure i Mikula koje su dio trail staze Druga strana mjeseca. Već sama imena staza govore o kakvoj se vanzemaljskoj ljepoti radi. Prolazeći stazama netaknute prirode povrh rajskih plaža čiji je krajolik oblikovala bura, uz zvuk tišine i miris soli više vam ništa ne treba.

Za one željne dodatne avanture tu je penjačka stijena Stogaj iznad plaže Beritnica koja nudi sedamdeset smjerova od kojih je najduži 60 metara te Via Ferrata koja povezuje uvalu Slana i rt Sušac. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih ferrata, dugačkoj tek 100 metara koju uz penjačku opremu i dobru kondiciju mogu proći i početnici. Idealna je za vježbu jer nije dugačka, na visini je 1,5 metar iznad površine mora, pa ako poželite odustati jednostavno se spustite u more.

Jedan od najljepših načina kako u potpunosti doživjeti otok Pag i istražiti najskrivenije puteve je vožnja biciklom. Ako nemate svoj, možete iznajmiti i obične i električne bicikle te uz nevjerojatne vidike otkrivati što sve nudi otok Pag. Pregršt je skrivenih plaža i uvala do kojih vas vode makadamski putevi često najlakše dostupni upravo biciklima. S druge strane, nije li čarobno dočekati prve zrake sunca u ranu zoru dok još sve miruje i spava?! Voziti makadamskim putevima i uživati u krajoliku Novaljskog polja ili pak uvalom Svetojanj, jednom od najljepših uvala otoka Paga, obići zaštićeni ornitološki rezervat Veliko Blato koje je utočište mnogim močvaricama ili ispratiti posljednje zrake sunca na putu prema vjetrenjačama. Do njih vodi staza ‘Zagrljaj kamena i sunca’ koja će pružiti poglede na grad Pag, Paški zaljev, najviši vrh otoka sv. Vid (349 m), bazene Paške solane te moćni Velebit i Velebitski kanal.

Cikloturizam je sve popularniji posljednjih godina, jer suvremeni turisti žele aktivni odmor. Stoga, ovakva ponuda otoka Paga i projekta Pag Outdoor na najbolji mogući način otvara vrata produžetku sezone od ranog proljeća pa sve do zime kada počinju jake bure. 

Želite li vidjeti otok iz druge perspektive i iskusiti čari paške avanture s morske strane tu su kajaci. Kako izgleda more s plaže Veli Zaton, Beritnica, Sušac, Ručica i druge znaju mnogi. No, kako s morske strane izgledaju plaže čija leđa čuvaju ogromne surove stijene i goli kamen najbolje ćete saznati upravo kajakareći i otkrivajući nove avanture.

Projekt Pag Outdoor započeo je 2020. godine kada je taj otok postavio jake temelje za visoko pozicioniranje na outdoor karti Hrvatske. Uz najmasovniju trail utrku Life on Mars koja je ove godine okupila rekordnih 1300 natjecatelja iz cijeloga svijeta, otok Pag jasno označava kao turistički brend outdoor destinacije. 

U prilog tome govori i činjenica da će ove godine prestižna međunarodna biciklistička utrka CRO Race proći ovim otokom. Naime, 8. izdanje CRO Racea  koje će se održati od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine prvi put dolazi i na otoke, a upravo je Pag prva otočna etapa s ciljem u Novalji.

Koordinatorica projekta i direktorica TZ Grada Novalje direktorica Marina Šćiran Rizner istaknula je važnost projekta ponajprije kroz organizirani i zajednički razvoj outdoor turizma na području otoka Paga.

‘Tijekom posljednje tri godine cilj nam je bio usmjeriti sve u organizirani razvoj outdoor turizma na području otoka i mislim da smo u tome uspjeli. Zajedničkim djelovanjem i razmjenom iskustava unaprijedili smo postojeće i napravili nove staze s informativnim tablama. Također smo izradili edukativne karte s ucrtanim stazama i ostalim sadržajima. Podigli smo kvalitetu smještajnih i ugostiteljskih objekata i sada je važno da i dalje zajednički podupiremo ovaj projekt kako bi dodatno ojačao i postao vodeća outdoor destinacija.

Svjesni smo da suvremeni turisti traže sadržaj, žele aktivni odmor, hedonizam i smatramo da je otok Pag idealna destinacija. Tako produžujemo sezonu, dolazi nam više turista u proljeće i jesen kad nema ljetnih gužvi i kad otok mogu najbolje upoznati i istražiti. Isto tako, svjesni smo da budućnost turizma mora ići u smjeru održivog razvoja što nam omogućava da očuvamo prirodne resurse, što je na koncu najvažnije. Imamo  sjajne ljude, odličnu gastronomiju, domaće proizvode, jedinstven krajolik idealan za aktivni turizam, povijest i kulturu. Želimo da naši gosti sve to dožive’, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

Kako bi korisnici što lakše odabrali outdoor aktivnosti, lokacije i rute, pokrenuta je i web stranica Pag Outdoor, koja na jednom mjestu daje odgovore na sva pitanja o specifikacijama i rutama svih staza. Nekad isključivo party destinacija, Pag danas plete novu mrežu u potpuno drugom smjeru. Kretanje i zdrav život kroz sport i rekreaciju do održivog turizma kroz pametno raspolaganje resursima od kulturno-povijesnih do prirodnih bogatstava kojima otok Pag obiluje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)