Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
7:44 am

ZABIJA KAD JE NAJPOTREBNIJE: Krase ga efikasnost i nogometna inteligencija

Piše D. L.

Hrvatska nogometna reprezentacija prekjučer se plasirala u finale Lige nacija. Momčad Zlatka Dalića u atraktivnoj je utakmici nakon produžetaka slavila protiv domaćina turnira Nizozemske 4:2. Jedan od protagonista ovog susreta, koji je svojim pogotkom donio preokret na De Kuipu, bio je Mario Pašalić. Veznjak Atalante poznat je po svojoj efikasnosti, nogometnoj inteligenciji te postizanju pogodaka u trenucima kada su oni najpotrebniji.

Pašalić je svoju karijeru započeo u GOŠK-u iz Kaštel Gomilice, ali nije trebalo dugo vremena da ga prepozna klub s Poljuda. U akademiji je glasio kao jedan od najvećih talenata, a već kao kadet počeo je nastupati za juniore. Upravo je u juniorskoj kategoriji postao poznat široj hajdučkoj javnosti tako što je dvije minute prije kraja postigao pobjednički pogodak u posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca. Taj pogodak je ‘bijelima’ donio naslov prvaka. Zanimljivo, do ere trenera Marijana Budimira to je juniorima Hajduka bila posljednja titula. 

Sjajnim nastupima u mlađim kategorijama privukao je pažnju Miše Krstičevića, ali najveći trag u bijelom dresu ostavio je kod Igora Tudora. Da se radi o velikom igraču Mario Pašalić je pokazao svojom briljantnom predstavom u derbiju protiv Dinama. Postigao je oba pogotka u pobjedi nad rivalom iz Zagreba 2:0. U sezoni 2013/14 je zabio ukupno 11 prvenstvenih golova za Hajduk, te brzo pridobio simpatije navijača. Zbog teške situacije u klubu napustio je ‘bijele’ sa samo 19 i pol godina i potpisao za londonskog velikana Chelsea. Zahvaljujući svojim dobrim partijama i požrtvovnosti od Torcide je dobio kultnu nagradu Hajdučko srce. 

Potpisom za Chelsea počelo je Pašalićevo lutanje po Europi. Prvo je otišao na posudbu u španjolski Elche, gdje je zabio tri važna gola u borbi za ostanak. Elche je sezonu okončao na 13. mjestu, ali je izbačen iz lige zbog dugovanja. Njegova nova destinacija bio je Monaco za koji je zabio u debiju, u pretkolu Lige prvaka, u 3:1 pobjedi na gostovanju kod Young Boysa. Te je sezone zabio sedam pogodaka za klub iz Kneževine.

Uslijedio je prelazak u Milan. S ‘Rossonerima’ je osvojio jedinu seniorsku titulu u svojoj karijeri, talijanski Superkup. U finalu su svladali Juventus boljim izvođenjem jedanaesteraca, a upravo je Pašalić postigao pobjedonosni pogodak u raspucavanju tako što je matirao legendarnog Gianluigija Buffona. U prvenstvu su završili šesti, a Pašalić je zabio pet golova.

Nakon epizode u Milanu, ponovno je otišao na posudbu, ovog puta u Spartak Moskvu. U Rusiji se zadržao samo jednu sezonu, u kojoj je također zabio pet prvenstvenih pogodaka, a potom je u ljeto 2018. godine otišao u Atalantu. Klub iz Bergama prvo ga je doveo na posudbu, a poslije dobrih nastupa otkupio. Za momčad Gian Piera Gasperinija upisao je 201 nastup, u kojima je postigao 45 pogodaka te upisao 27 asistencija. Talijanski stručnjak često ističe Pašalićev potencijal, polivalentnost i efikasnost. Zahvaljujući jako dobrim igrama u Atalanti je postao neizostavan član reprezentacije. 

Baš kao što to radi u klupskom nogometu, Pašalić važne golove postiže i u nacionalnom dresu. Prvi takav pogodak postigao je u sudčevoj nadoknadi protiv Španjolske u osmini finala posljednjeg Europskog prvenstva. Taj zgoditak utakmicu je odveo u produžetke u kojima je Španjolska ipak izborila prolaz. Sljedeći takav pothvat napravio je protiv Danske u Ligi nacija. Naime, postigao je jedini pogodak na susretu kojim je Hrvatskoj donio prvu pobjedu u natjecanju. Nakon toga se reprezentacija razbudila i upisala tri pobjede za redom koje su ih odvele u završnicu. Tako dolazimo do utakmice s Nizozemskom u kojoj je ponovno odigrao važnu ulogu i pogotkom pomogao Hrvatskoj da se plasira u finale. 

Pašalić iz sezone u sezonu nastavlja isticati svoju nogometnu inteligenciju i prilagodljivost. S obzirom da je u najboljim igračkim godinama, zasigurno ćemo se nagledati još sjajnih trenutaka veznjaka koji ima sjajan osjećaj za ubaciti se pravovremeno u vrh napada, naći se u izglednoj prilici i napraviti razliku u korist svoje momčadi. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)