Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
5:58 pm

Jedinstvena Škola mora u koju svi žele ići, djeca je obožavaju, roditelji bi se rado uključili

Piše N.M.

Opće je poznato da većina djece od svih školskih dana najviše vole posljednji dan škole, jer tada počinje dugo toplo ljeto bez obaveza, rezervirano samo za igru i zabavu. Ipak, jedna se škola posljednje dvije godine, baš tijekom ljeta, promovirala u školu koju djeca obožavaju, rado joj se odazivaju, a neka joj se drage volje vraćaju. Na radost svojih roditelja, koji često ne znaju gdje bi i što bi s djecom tijekom ljeta. 

‘Škola mora’, a o njoj je ovdje riječ, u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar ovoga će ljeta doživjeti svoje treće izdanje u Splitu. S namjerom, odnosno planom promocije i izvan Splita, konkretno na otocima (Vis, Šolta, Brač), možda i pokojem mjestu uz obalu.

Prve godine ‘Školu mora’, čiji je inicijator jedan od naših najboljih jedriličara Filip Jurišić, pohađalo je 137 djece, prošle je godine ‘diplome’ o završenom tečaju dobilo njih 195, a sudeći prema iskazanom interesu ovo ljeto će biti full s maksimalnih 240 polaznika. Dakle, od 26. lipnja do zaključno 2. rujna održat će se ukupno pet tečajeva, svaki u trajanju od dva tjedna. Polaznici će biti podijeljeni u četiri skupine po 12 djece, oni koji ponovo dolaze vjerojatno će odabrati naprednu skupinu. U dva tjedna djeca će imati šest treninga u trajanju od dva sata.

– Na našim putovanjima svijetom Jozo (Jakelić, op.a.) i ja bismo često mozgali što i kako napraviti da bismo „podigli“ brojeve u jedrenju. Zašto zemlje koje nemaju niti približno fantastične uvjete kakve imamo mi, imaju više djece uključene u jedrenje i općenito uz more. Može se reći da sam ja pokretač, a u klubu smo zajedno osmislili projekt u koji smo htjeli involvirati što više djece mlađe dobi. Tako je nastala ‘Škola mora’ u kojoj obrađujemo sve teme vezane uz more. Cilj nam je, jasno, da iz toga broja nešto djece ostane u jedrenju, a svi skupa će znati puno više o moru.

Tako zbori Filip Jurišić. Zanimljivo, glavni trener je također Filip Jurišić.

– Nismo u nikakvom rodu, tako se jednostavno namjestilo. On je bivši jedriličar, dosta mlad i zainteresiran za rad s djecom. Pomoćnici su mu mladi jedriličari Mornara, koji na taj način djeci mogu prenositi svježa iskustva.

Što to konkretno djeca mogu naučiti u ‘Školi mora’? Ukupno je šest tema koje se prolazi u dva tjedna:

– Teorija: brod i vjetrovi uz jedrenje u optimistu

– Škola plivanja, disanja i ronjenje

– Teorija: čvorovi i veslanje na supu

– Ribolov s broda (Teorija: ekologija, ribe i plastika)

– Teorija i praksa: windsurf

– Teorija i jedrenje s modelima

Na kraju svega jest završni party i dodjela diploma, u što su uključeni roditelji kako bi im djeca na djelu pokazala što su naučila. U ove dvije godine najčešća roditeljska pitanja bila su tipa kad će se takva škola organizirati za njih.

– Sa željom da svakom djetetu posvetimo pažnju smanjili smo broj grupa, svaka grupa ide s dva gumenjaka na praksu i u svakom je ‘učitelj’. Ono što je mene najviše iznenadilo jest veliki interes za našu školu iz kontinentalne Hrvatske, najviše iz Zagreba.

Eto, tako u Mornaru uz sjajnu prošlost i fantastičnu sadašnjost, brinu da i budućnost bude blistava. Brinu, zapravo, o tome da Hrvatska uživa i koristi ono što joj je priroda darovala.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)