Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
7:47 am

INTERVJU Petrit Pero Dulaj o postignućima kluba iz Ploča, fenomenu interesa za nogomet među djecom i ambicijama za budućnost

Nogometni klub Jadran Luka Ploče u proljeće 2022. prvim mjestom u 3. HNL Jug izborio je ulazak u jedinstvenu 3. HNL, 2. Nogometnu ligu, a već je u prvom dijelu nove sezone napravio fantastičan uspjeh – polusezona, je naime, protekla bez poraza. 

Ponosno je to istaknuo sportski direktor Petrit Pero Dulaj, pri čemu je podsjetio na kontinuiran napredak u proteklih pet-šest godina. Pločani su 2018. bili na petom mjestu s kojeg su se postepeno penjali. Već su se 2020. pozicionirali na treće, 2021. izborili su drugo. 

Premda je u drugom dijelu ove sezone došlo do blagog posustajanja – koje pripisuje nemogućnosti dobivanja licence za viši rang, a koja je rezultirala opadanjem morala – ne krije zadovoljstvo. Otkrio je što smatra primarno zaslužnim za postignuto. 

‘Presudan je izostanak krize upravljanja u klubovima. U našem slučaju uprava zadnjih desetak godina radi s nekoliko manje-više istih ljudi. Za ovogodišnji uspjeh, po mom mišljenju, zasluge ponajprije idu treneru Miši Krstičeviću koji je pristao priskočiti upomoć, a čiji su model rada prihvatili igrači koji su pak najvažniji akteri na terenu’, naveo je te napomenuo kako su unaprijedili i infrastrukturu, ali i kako su dodatna ulaganja u nju preduvjet za budućnost kakvu priželjkuju. 

Stava je kako u tom kontekstu ništa manje važna nije ni Škola nogometa koja također prati kontinuitet napretka, a u koju je uključeno više od 220 djece. Dulaj tvrdi kako je riječ o najvećoj brojci u posljednjih 10-15 godina.

‘Ploče su malen grad s negativnim demografskim trendom. Dok pada broj učenika u školama, mi bilježimo rast broja djece koja nam se priključuju. U sedam kategorija omladinske škole deset licenciranih trenera obavlja doista dobar posao. To bi mogla biti baza novih seniora Jadrana, što bi najbolje oslikavalo cjelokupan rad. Svakako, osnova je svega da djeca stasaju u dobro odgojene momke. Nogomet dolazi na kraju’, naglasio je. 

Ovom sportu već dugo tepaju kako je ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’, no kako objasniti spomenuti fenomen sve značajnog interesa na području Ploča? 

‘U posljednje vrijeme dodatno je populariziran zahvaljujući sve raširenijoj upotrebi društvenih mreža. Djeci nisu idoli, recimo, političari, nego sportaši. Luka Modrić najbolji je igrač svijeta pa je prirodno da u njega gledaju kao u boga. Generalno su postignuća reprezentacije ostavila svoj pečat. Ne čudi, stoga, da još od vrtićkih dana nabijaju loptu uz povike ‘Modrić’, a sada i ‘Marko Livaja‘ koji je kao kapetan Hajduka popularan u cijeloj Dalmaciji’, konstatirao je te ujedno naglasio kako je ljubav prema sportu – jer je promotor zdravoga života – itekako poželjna. 

Budući da, kako je to opisao, dobro brode, Petrit Pero Dulaj u redovima svoga kluba očekuje potencijalne nove ikone poput, primjerice, Krstičevića. Da njegova uvjerenja imaju čvrsto uporište, dokazuje i Mate Antunović koji je nedavno s juniorima Hajduka ispisivao povijest – osobno, među ostalim, golom koji je zabio velikom Manchester Cityju, a potom i ekipno ulaskom u finale UEFA Lige prvaka mladih, u kojem su ostali nadomak europske krune – a koji je prve nogometne korake napravio baš u Pločama. 

‘Igrački smo pokazali spremnost na rang više. O tome možemo razgovarati paralelno s nastavkom kvalitetnog rada, navedenim daljnjim ulaganjem u infrastrukturu te – daj, Bože – novim sponzorstvima’, zaključio je i izrazio nadu kako će se projekt rekonstrukcije glavnog igrališta što prije realizirati.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)