Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
11:54 pm

URBANIZAM Nova strategija izrađena na Sveučilištu: Prijedloge za 370 milijuna sveli na ITU od 43 milijuna €

Piše N.M.

Sveučilišni profesor geografije i novi zadarski rektor, dr. sc. Josip Faričić bio je predsjednik Povjerenstva za izradu strategije urbanog područja koja je nužna za dobivanja EU milijuna preko ITU mehanizma u ciklusu koji je počeo teći od 2021. – 2027.

Sveučilištu u Zadru povjerena je izrada te strategije na osnovu koje će se aplicirati za povlačenje novca po natječajima, javlja 057 Info.

– Bio je to veliki posao ali imao sam dobar tim. To je urbano područje koji zauzima gotovo polovicu Zadarske županija prema kriterijima da pokriva stanovanje najmanje 30 posto onih koji rade u velikom gradu, u našem slučaju to je Zadar. Mehanizam ITU bez velike birokratizacije u odnosu na EU projekte omogućava novac koji se može raspodijeliti – objasnio je novi zadarski rektor.

Za zadarsko urbano područje odobreno je 43 milijuna eura.

– Međutim, bilo je prijedloga za 370 milijuna eura projekata – doznaje se od prof. Faričića.

– S jedne strane želje i ambicije a na drugoj mi smo trebali reagirati s obzirom na strukturu predloženih projekata, analizirati stanje prostora te što su stvarne potrebe i u kojoj mjeri može pridonijeti ITU mehanizam. Bili smo objektivni što je prihvaćeno od strane predstavnika jedinica lokalne samouprave koji su sudjelovali u tom procesu – ističe Faričić i dodaje kako su bili i samokritični znajući što nam ne funkcionira.

– Urbanizam je u kaosu što ne znači da nema onih koji ga žele razriješiti. Međutim, nekada kao Aleksandar Makedonski taj čvor jednostavno treba presjeći. Nekad ga ne možete odmrsiti. Imamo neiskorišten kulturni potencijal a gospodarstvo nam je previše fokusirano na turizam. Prostor ima svoje realne potencijale – istaknuo je prof. Faričić.

Zadar je specifičan grad koji se prema njegovim riječima, više puta dizao iz pepela. Ima izvrstan položaj na sredini Jadrana i dobro je povezan sa zaleđem. To su izvrsni preduvjeti, ustvrdio je vrsni geograf te podsjetio kako su se neke stvari događale sporo, spontano, neplanirano kao i zbog nekih partikularnih interesa.

– Sve to trebalo je staviti na papir i osmisliti što bi bila budućnost. Pri tome moramo prilagoditi zelene i digitalnu tranziciju, što znači živjeti u skladu s prirodom i da su nam na raspolaganju tehnološka sredstva koje možemo upotrijebiti da nam život bude bolji i kako bi ovaj dragocjeni prostor opstao – tako je prof. Faričić definirao najnoviju strategiju iz koje će se kada bude usvajana na Gradskom vijeću doznati i koji su to projekti koji će biti predloženi za financiranje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)